Lekari sa Univerziteta u Kopenhagenu koristili su traku na ćelijama kože beba da bi otkrili ekcem. Na osnovu uzoraka koje su uzeli na dvomesečnim bebama uspeli su da otkriju premene imunih biomarkera u ćelijama kože. Oni su, kako kažu, bili povezani sa budućim rizikom od ekcema.

Ekcem je česta pojava kod beba i male dece, iako nije opasan može da ima jako izražene simptome kao što je crvenilo, svrab i iritacija kože. Stručnjaci sugerišu da bi deca sa visokim rizikom imala korist od ranog tretmana kako bi se izbegli ozbiljniji oblici ekcema. Zaključak je da ovom metodom može da se spreči veća "patnja" dece usled ove kožne promene.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi neinvazivan metod prikupljanja biomarkera kože koji može da se koristi za predviđanje početka i težine pedijatriskog atopijskog ekcema kod dece".

ekcem kod dece_1412122688.jpg
Shutterstock Ekcem kod dece

Prema novom otkriću lekara na osnovu nove metode kod bebe od dva meseca može da se identifikuje rizik od ekcema, tako da ubuduće preventivne strategije mogu da se ciljaju samo na ovu decu i na taj način da se spreče slučajevi ove uobičajne bolesti od koje pati veliki broj dece.

Prama istraživanju koje je uključilo 450 beba otkriveno je da su oni sa povišenim nivoima timusa i hemoikina regulisanih aktivacijom imali dvostruko veće šanse da razviju stanje do druge godine od drugih mališana koja su prošla testiranje.Stručnjaci su takođe otkrili da je 34,6 odsto rođenih beba u terminu razvilo bolest do druge godine, u poređenju sa 21,2 odsto prevremeno rođenih beba koje takođe spadaju u riskantnu grupu dobijanja ekcema najčešće u osmom mesecu.

(Yumama)