Jedna od čestih pojava kod dečaka su nespušteni testisi. Postavljanje dijagnoze kod novorođenčeta roditeljima stvara veliku paniku, ali nema razloga. Nespušteni testisu su stanje u kom jedan ili oba testisa novorđenog dečaka nisu na pravom mestu, u skrotumu ali se lako rešava.

Kako dolazi do nespuštenih testisa?

Kako beba dečak raste u majčinom stomaku, tako se njegovi testisi formiraju u njegovom abdomenu i pomeraju se (spuštaju) u skrotum neposredno pre rođenja. Ali u nekim slučajevima, spuštanje izostane pa se beba rodi sa jednim ili sa oba testisa koja nisu na pravom mestu. Većina tih beba su prevremeno rođena deca.

Nespušteni testisi obično se i sami spuste na pravo mesto do 6. meseca, ali važno je da ih lekar prati jer ako ne dođe do fiziološkog spuštanja, treba lečiti. Ako se ne spuste na vreme, tstisi mogu da se oštete, što utiče na plodnost kasnije u životu ali i na druge zdravstvene probleme.

Kako se otkriva problem nespuštenih testisa?

Lekari obično otkriju da nije došlo do spuštanja testisa tokom pregleda bebe na rođenju ili na prvom sledećem pregledu. Većina nespuštenih testisa može se locirati ili palpirati na pregledu. Međutim, u nekim slučajevima su gotovo neprimetni i deluje kao da bebi nedostaju testisi. To bi značilo da su verovatno i dalje u abdomenu.

Beba, pelene, promena, mama
Shutterstock Mama menja pelenu bebi

Kako se leče nespušteni testisi kod dece?

Ako se testis nije spustio sam do 6. meseca starosti bebe, trebalo bi da ga pregleda pregleda lekar i da se preuzme lečenje ako je potreno. Obično se leči hirurškim repozicioniranjem testisa u skrotum.

Lečenje je neophodno iz više razloga:

  • Ako je testis na višem nivou u telu, to znači da je na većoj temperaturi od uobičajene. Viša temperatura može štetiti razvoju testisa i njegovoj sposobnosti da u budućnosti proizvodi spermatozoide. Ovo bi moglo dovesti do neplodnosti.
  • Veća je verovatnoća da će nespušteni testis formirati tumor nego onaj koji je fiziološki spušten.
  • Nespušten testis može biti izložen većem riziku od povreda.
  • Asimetričan ili prazan skrotum može izazvati sramotu kod dečaka.
  • Ponekad dečaci sa nespuštenim testisima razvijaju ingvinalne kile.
Mama, beba, pedijatar
Shutterstock Mama i beba kod pedijatra

Kako se radi operacija?

U ovoj proceduri pravi se mali rez u preponama i testisi se spuštaju u skrotum, a zatim se fiksiraju na mesto. Lekari to obično rade bez boravka u bolnici, a većina dečaka se potpuno oporavi u roku od nedelju dana.

Većina lekara veruje da će dečaci koji su imali samo jedan nespušten testis imati normalnu plodnost i funkciju testisa kao odrasli, dok je veća verovatnoća da će oni koji su imali dva nespuštena testisa imati smanjenu plodnost. Dečaci koji su imali nespuštene testise trebalo bi da imaju redovne pregleda kod urologa kako bi bili sigurni da ne dođe do problema.

(Yumama)