Bebe počinju da komuniciraju mnogo brže nego što uspeju da izgovore neku reč. Razlog je jednostavan, ona želi da je razumete.

Kako se motorna kontrola vaše bebe razvija, ona će otkriti da njene male ruke i prsti mogu da joj pomognu da privuče vašu pažnju. Roditelji baš malih beba se vrlo često pitaju kada to mogu očekivati, kada će njihova beba početi da maše, tapše i pokazuje šta želi. Donosimo vam odgovore na sva ta pitanja.

Kada beba treba da maše, tapše i pokazuje?

Mahanje

Negde oko devetog meseca će vaša beba početi da maše. Bilo kako da izvodi svoje mahanje, ova divna prekretnica će vas sigurno obradovati.

Tapšanje

Otprilike u istom periodu, oko devetog meseca, vaša beba će početi da tapše. Prvo će oponašati vaš gest kada vi to uradite, a onda će moći i sama od sebe da se igra tapšanja i privlači pažnju.

Mama, tata, dete, beba, porodica
Shutterstock Mama i tata uče bebu da govori

Pokazivanje

Do 9. meseca većina beba može da ukaže na stvari koje ih zanimaju, a iako to možda ne izgleda kao velika stvar, definitivno jeste. Pokazivanjem ona govori: 'Hej, ja vidim nešto i želim da i vi to vidite'. Stručnjaci to nazivaju 'zajednička pažnja' i to je još jedna razvojna prekretnica.

Kako naučiti dete da maše, tapše i pokazuje?

Svako dete ove veštine uči svojim tempom, ali vi možete da ga ohrabrite sledećim koracima:

Dajte primer

Najbolji način da podstaknete bebu jeste da joj date primer. Držite bebu za rukice i tapšite njima, uz pesmicu 'Taši, taši, tanana', zamahnite njenom rukicom dok izgovarate: 'maši dedi' ili joj pokažite kako da vam kaže (pokaže) kada nešto želi.

Pevaj

Igranje muzičkih igara prstima sa vapim rukama pomaže njenim da započne isto to da radi dok vi pevate.

Mama, beba
Shutterstock Mama i beba

Uparite predmet sa rečima

'Oči, nos, usta' je još jedna igra koja kombinuje akciju sa komunikacijom. Uzmite bebine ruke i svoje, pa dodirnite sa svakom svoje oko, zatim nos pa usta (gde završavate poljupcem), imanujući sve ponaosob: 'oči, nos, usta, poljubac'.

Učite komunikaciju

Postavljajte pitanja poput: 'Da li je to kuče na trotoaru? Da li je to ptica u vazduhu?'

Stavite svoju ruku na bebinu kako biste joj pomogli da uperite prste u istom smeru i da ona utvrdi kako pokazivanje funkcioniše. Jednom kada vas vidi kako pokazujete na nešto čega se seća i prepoznaje, poželeće da pokaže i ona na to. A kada ona pokaže na nešto, vi ćete instinktivno izgovorite tu reč, što pomaže i tome da beba dodaje reč po reč u svoj rečnik. Iako još neće ponoviti ove reči, ubacuje ih u svoj mozak kako bi ih kasnije izgovorila.

(Yumama)