Ako želite da pružite svojoj bebi malo mira i opuštanja, masaža lica je odličan izbor. Bebe se polako navikavaju na svet oko sebe, pa često mogu osećati neku vrstu nemira, pa ne mogu da se opuste ili uspavaju.

Kako možete masirati bebino lice?

Pre nego što počnete, obezbedite prostor gde ćete masirati dete. Neka tempratura u sobi bude prijatna, pustite lagane zvuke i prigušite svetlo, da bebi pružite pravi ugođaj.

Ruke lepo očistite, a potom stavite bebi ulje ili kremu. Nemojte da bude hladna. Ugrejte u svojim rukama, a potom dodirnite bebu.

1. Počnite laganim pokretima

Polako razmazujte kremicu po bebinom licu, od sredine čela ka spolja. Nakon toga se spustite kružnim pokretima preko obraza.

2. Posvetite se svakom delu lica

Kada lepo razmažete kremu, počnite da masirate sve delove lica. Zamislite centralnu liniju na čelu i nosu i od nje se krećite ka ušima. Posle nekoliko ponavljanja, masirajte obraze i predeo iznad usne. To ponovite 4-5 puta.

3. Opustite bebino lice

Stavite dlanove obe ruke na bebinu vilicu sa obe strane i polako podižite ruke nagore. Ovo ponovite nekoliko puta, a bebini mišići će se skroz opustiti.

4. Kružni pokreti

Kružnim pokretima podstičete cirkulaciju. Palčevima pravite krugove po čelu i po obrazima. Od obraza, možete se kretati ka ušima, a potom preko vilice.

Zašto je masaža lica dobra za bebu?

  • Poboljšava neverbalnu komunikaciju između vas i bebe, ali i jača vašu povezanost.
  • Pomaže bebi da se opusti i umiri
  • Podstiče cirkulaciju
  • Stimuliše nervni sistem

Na šta bi trebalo da obratite pažnju dok masirate bebu?

  • Prvo pripremite bebu. Ako je beba gladna, pospana, nervozna, prvo se potrudite da rešite taj problem, jer nećete moći da je lepo izmasirate tako.
  • Budite pažljivi prilikom dodira. Morate biti nežni da je ne povredite, ali opet ni preblagi, jer to onda nema poente.
  • Izbegavajte oči. Trudite se da ovaj deo ica ne dirate, jer je sam po sebi osetljiv, a krema može dovesti do iritacije.
  • Ne pritiskajte lobajnu. Pazite da, dok masirate lice, ostalim delom šake ne pritiskate bebinu lobanju, jer su joj kosti još uvek meke.

izvor: yumama