Bebe su svesne okoline, i to mnogo ranije nego što se misli, te posebno zaveređuju poštovanje, nežnost i toplinu. Upravo od tih najranijih iskustava zavisi kako će dete formirati sliku sveta, ali i sebe, te je dokazano da masaža direktno utiče na bebin emocionalni razvoj. Pored toga, ona je delotvorna i na motorički razvoj, ali i poboljšanje bebinog imuniteta i kvaliteta sna.

Zato je veoma važno uvesti masažu u svakodnevnu dnevnu rutinu, kada je potrebno da odvojite oko 15 minuta za svoju bebu. Isključite telefon i televizor i u potpunosti joj se posvetite. 

Prostorija treba da bude zagrejana, a možete pustiti i neku opuštajuću muziku. Pre masaže pripremite ulje, a bebu svojim glasom pripremiti na masažu.

Povežite se sa njom tako što ćete je gledati u oči i kada primetite da se ona smirila, počnite. Ako je sa bebom teško uspostaviti kontakt očima, smirite je nežnim dodirom.

Veoma je važno da budete smireni, i da se sa puno ljubavi obraćate bebi, a ona će vam dati do znanja što joj u tom trenutku odgovara te da li treba da nastavite s masažom ili ne. Ako beba nije raspoložena za povezivanje, pokušajte kasnije - sigurno će joj se svideti.

U sledećem videu poslušajte savete naše saradnice, fizioterapeuta Snežane Milanović i naučite kako da masirate svoju bebu!