Tokom prve godine bebinog života mnogo stvari će se promeniti, od njenog gugutanja, puzanja, prohodavanja, pa sve do ishrane koja se drastično menja. I to sve zahvaljujući vašem pravilnom roditeljstvu. Trudite se da podržavate i negujete njihov rast što više i da ih podržavate u svemu što pokušavaju (da se penju, hodaju, igraju, da dohvate igračke, da govore).

Vežbamo celo telo

Beba vežba i tokom sedenja, puzanja, hodanja, radi na snazi gornjeg i donjeg dela tela. Vežba finu motoriku i izlaže se izazovima. Kako biste podstakli dete da vežba, možete ga staviti na prsa kako bi vežbalo disanje, pokrete glavom, stomačne mišiće, okretanje kao i pokušaje ustajanja. Bebu u prvim mesecima na stomaku možete držati 2 minuta, što je starija možete tajming da produžavate, a kada napuni godinu može ostati čak 20 minuta na stomaku. Takođe, možete da stavite bebu na pod, poređate oko nje igračke i da gledate njene pokušaje da ih zgrabi. Na ovaj način deca vežbaju mnoge motoričke sposobnosti. 

Čitamo i učimo

Čitanje izlaže vašu bebu novim rečima i zvukovima jezika, a čitanjem unazad i unapred činite bebu aktivnim učesnikom. Pokazujte joj predmete iz vaše okoline kako bi ih što pre savladala. Od 6 do 12 meseci već će joj se svideti knjige sa likovima, oblicima ili životinjama.

Pričaj mojim malim ušima

Što više pričate, pevate i čitate detetu, ono će pre da nauči da povezuje pojmove. Ko je ujna? Strika? Šta je štap? A šta stolica? Šta se jede? Koje je doba dana? Dete će znati kada kažete "čarape" da to ide na nogice, a kada kažete kupanje da će se mališan brčkati u vodi, nakon čega će biti čist. Podstaknite interakciju sa mališanima i videćete koliko brzo će naučiti mnoštvo pojmova.

Budite detetu podrška

Kada vidite da vaše dete napreduje, navijajte za njega, podržavajte ga. Pokazalo se da bebe koje roditelji podržavaju, bodre, smeju im se, tapšu kada one urade nešto novo, mnogo više napreduju i imaju mnogo više želje i motivacije za učenjem novih stvari.

Broj jedan - ZABAVA

Vreme provedeno sa bebom i igranje joj pomaže da nauči mnogo o svom okruženju, da nauči mnogo o uzrocima i posledicama, određenim opasnostima i da zapravo sagleda kako stvari funkcionišu. Igranjem sa mališanom podstičete deljenje, uviđajnost, ali i ljubaznost. Razvijate socijalizaciju, empatiju i motoriku.

Uživajte sa mališanima.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)