Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega moja beba plače i šta mogu da uradim kako bih je umirila?

Beba nika ne plače bez razloga. Ako vaša beba ne prestaje da plače i pored svega što ste preduzele, u ovom tekstu ćete pronaći metode koje možete da isprobate, i pomognete bebi...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svakoj mami je teško kada beba ne prestaje da plače. Mame u tim trenucima muči bezbroj pitanja. Najviše se plaše da če izgubiti kontrolu, da nisu dovojlno dobre majke i da nikada neće uspeti da se povežu sa bebom na pravi način. Međutim, rešenje je u dobroj tehnici koja može da vam pomogne da na efikasan način smirite bebu koja plače.

Zašto bebe plaču?

Postoji više razloga zbog kojih bebe plaču. Plač je njihov jedini način na koji znaju komunuciraju sa vama, način na koji pokušavaju da pridobiju vašu pažnju i da vam nešto kažu.

U početku će vam biti teško da napravite razliku i shvatite zbog čega plače, da li je gladana ili joj nešto drugo smeta. Ali ne brinite, dajte sebi vremena, i naučićete da prepoznate šta beba želi da vam kaže.

Povezane vesti

Najčešći razlozi zbog kojih beba plače

1. Sapava joj se ili je umorna

2. Treba joj zameniti pelenu

3. Gladna je

4. Smeta joj buka i preterana stimulacija iz sredine

5. Beba možda ima grčeve, želudačnu kiselinu ili alergiju na hranu, mleko

6. Ima bolove ili je bolesna

7. Ima gasove

8. Doživljava strah od nepozanatih ljudi

Povezane vesti

Beba deluje odsutno

Bebe plaču kako bi roditeljima skrenule pažnju na sebe i na nešto što ih "muči", i nastaviće da plaču sve dok roditelj ne odgovori na njihove potrebe. Nekada se desi i da bebe umesto plača jednostavno kao da 'utihnu', postanu bezizražajne i ne pokazuju znake prisutnosti.

Ukoliko previše često primećujete da je beba tiha i ne raguje na vas i na okolinu, potrebno je da je odvedete kod lekara.

Napomena: U ovakvim situacijama je strogo zabranjeno da "prodrmate" bebu. Drmusanje je veoma opasno zato što dovodi do niza neželjenih posledica po bebino zdravlje. Bebini krni sudovi nisu tolerantni na drmusanje i može doći do povrede mozga, mentalne retardacije, slepila, pa čak i smrti.

Obratite pažnju na signale koje vam baba šalje

Svaka beba je drugačija. Neka beba biti vidno uznemirena zbog prljave pelene, dok druga neće ni obratiti pažnju. Zato je od posebne važnosti da saznate šta to vašoj bebi ne prija.

A posebno obratite pažnju na:

Promene u raspoloženju: posmatrajte da li beba menja raspoloženje zbog neke posebne situacije, da li se raspoloženje menja u određenim delovima dana ili zavisno do hrane koju joj dajete. Neke bebe mogu biti uznemirene ako se u njihovom okruženju nađe previše ljudi ili ako naglo promenite rutinu. 

Povezane vesti

Raličite vrste plača: u početku nećete razlikovati plač bebe kada je gladna i plač koji upućuju da je beba umorna. Obratite pažnju na intenzitet i zvuk plača kao i neverbalno ponašanje i facijalnu ekpsresiju. Prikrivanje lica, trljanje očiju, skupljenje pesnice, hiperaktivni pokreti, su neki signali koje ne treba da zanemarujete.

Pet načina da umirite bebu koja ne prestaje da plače

Umotajte bebu u  ćebence kako bi se osetila sigurnom.

Postavite bebu da leži na strani ili na stomak, ali ako zaspi obavezno neka spava na leđima.

Napravite takozvanu "belu buku" tako što ćete uključiti fen da duva ili mašinu za sušenje veša.

Praktijujte ritmičke pokrete. Na primer stavite bebu u kolica ili auto i provozajte se.

Dajte bebi da cuclu.

Povezane vesti

Vaše raspoloženje utiče na bebu

Obratite pažnju da li ste vi pod stresom, emotivno napeti ili deresivni? Ako je odgovor pozitivan, postoji mogućnost da je to razlog zašto ne uspevate da umirite bebu. Zato je od posebnog značaja da brinete o svom menalnom zdravlju i da se potražite pomoć ako niste u stanju da sam izađete na kraj sa problemima koji vas muče.

Na taj način pomažete sebi da ostanete pribrani i da uspešno smirite bebu.

Ovo su neki korisni saveti koji vam u tome mogu pomoći ukoliko ste pod prevelikim stresom:

Imajte stalno na umu da vaša beba ima osećanja: bebe kao i odrasili imaju osećanja i izražavaju ih od momenta kakda se rode. Kako biste se vi osećali kada bi vaš suprug ili roditelji ostali ravnodušni prilikom vašeg pokušaja da komunicirate sa njima? Ako o bebi budete razmišljale kao o individui koja ima ličnost i osećanja, biće vam lakše da se povežete sa njom.

Napravite pauzu: u mementima kada osetite da više ne možete, izbrojte do 10, poršetajte oko kuće ili zgrade, udahnite duboko. Ovo može da vam pomogne da se opustite bar malo i povratite kontrolu.

Pronađite vašu mantru: mantra je zvuk, reč ili fraza, koja se izgovara često kako bi određenoj osobi ulila osećaj sigurnosti. Kada beba plače i niša ne pomže, možete izgovarati ove rečenice: "Samo diši", "Ovo je teško ali rešivo", "Sve će biti u redu".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica