Svaka zemlja je priča za sebe. Čak i dve zemlje koje su naizgled slične, po nečemu se razlikuju, bilo da su to kultura, jezik, tradicija ili običaji.

Ono što je nama i našoj kulturi nepojmljivo, za druge zemlje je sasvim normalno. Ovo su neke od neobičnosti koje nisu svojstvene nama.

Indija 

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se bacaju sa kule koja je visoka 15 metara, a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako deluje zastrašujuće, srećom, još uvek se nije desila nijedna nezgoda. 

Foto: Profimedia

Bali 

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju dok ne napune tri meseca. Smatra se da ukoliko dete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo. 

Istočni Kejp u Africi 

Kada dete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih penose kroz dim, bebe nisu uznemirene. Veruje se da će ovim ritualom deca biti neustrašiva. 

Grčka 

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno. 

Irska 

Tradicionalno, Irski parovi nakon venčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog deteta. Torta se služi gostima, a par mrvica sa torte se stavlja detetu na čelo i dete se tako blagosilja. 

Kenija 

U Keniji roditelji ne gledaju svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode decu, ali im ne povlađuju kad su uznemirena. 

Foto: Shutterstock

Mauritanija 

Roditelji u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka može da upija reči, pa tako oni pljuju na svoju decu sa rečima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po detetovom licu kako bi udvostručili sreću. 

Nigerija 

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin, koji malo sažvaće, a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci veruju, da će dete ostati jako i zdravo. 

Vijetnam 

Roditelji u Vijetnamu navikavaju decu da koriste nošu tako što uče decu da koriste zviždaljku kada osete neku fiziološku potrebu. Njihova deca, kada napune devet meseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke dece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama. 

Foto: Profimedia

Centralna Amerika 

U centralnom delu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dete bilo zdravo.