Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovori pedijatra: Kako se beba adaptira na život van maminog stomaka

Prvi bebin plač je događaj kome se raduju i porodilja i medicinsko osoblje koje je učestvovalo u porođaju. On predstavlja početak procesa adaptacije na vanmaterične uslove života

  Izvor: Foto: Shutterstock

U toku ovog procesa se uspostavljaju nove funkcije, koje do tada nisu postojale (disanje, regulacija temperature, varenje), a i menjaju neke koje su postojale, ali moraju da se temeljno prilagode novim okolnostima (krvotok, izlučivanje). Za to je potrebno određeno vreme. Ono za disanje iznosi - nekoliko minuta, za krvotok - oko 24 časa, za funkciju jetre - nekoliko dana, za bubrege - nekoliko nedelja, a za pojedine metaboličke i imunološke funkcije - nekoliko meseci.

Šta se događa u plućima pri prvom plaču?

Da bi pluća prodisala, u kratkom vremenu mora da bude odstranjena tečnost koja do časa rođenja ispunjava disajne puteve, da se plućni mehurići trajno ispune vazduhom, da se protok krvi kroz pluća poveća šest do deset puta, a disajni centar u mozgu preuzme svoju funkciju „od prvog do poslednjeg daha života“.

Bebe rođene na vreme, koje imaju zrela pluća i nisu pretrpele nikakav stres koji bi loše uticao na disajni centar, dišu bez napora. Kod prevremeno rođene, ali i neke terminske dece, plućna funkcija se teže uspostavlja - zbog čega im je ponekad neophodna stručna pomoć u jedinici intenzivne nege.

Šta se dešava sa krvotokom?

Prvim udisajima i podvezivanjem pupčane vrpce, krvotok se iz temelja menja. To rezultira prekidanjem protoka krvi kroz takozvane fetalne komunikacije - kojima je krv zaobilazila pluća, i uspostavljanjem normalnog protoka. On omogućava samostalan život, nezavisan od majčine cirkulacije.

Koja temperatura okoline bebi najviše prija?

Novorođeno dete je homeoterm, kao i odrasli, što znači da ima konstantnu telesnu temperaturu bez obzira na okolinu. Ali, raspon temperature sredine unutar kog može da održava svoju telesnu temperaturu konstantnom, mnogo je uži. Novorođenče se na hladnoći lako rashlađuje, a u pretoploj sredini lako pregreva. Terminskom novorođenčetu najviše prija temperatura od 31-34 stepena kada je golo, i oko 24 stepena kada je uobičajeno obučeno i pokriveno pamučnim pokrivačem.

Za koje vreme novorođena beba treba da promokri?

Beba mokri i pre rođenja, a posle rođenja bi morala da mokri bar jednom do kraja prvog dana života. Međutim, bubrežna funkcija novorođenčeta zadovoljava potrebe samo u bazalnim uslovima (kada je mala potrošnja energije), a nije dovoljna da savlada eventualna opterećenja kao što su smanjen ili povećan unos tečnosti ili neodgovarajuća ishrana, o čemu treba voditi računa.

Koliko vremena bebi treba da "nauči da sisa?"

Novorođenče, pa i nedonošče, ima urođen refleks sisanja. Ali, i pored toga, popriličan broj beba ima problema sa izvlačenjem mleka iz majčinih dojki. Za prilagođavanje složenih mehaničkih funkcija koje obavlja sistem organa za varenje, obično je dovoljno sedam dana od rođenja. Nakon tog perioda - zdrava, terminska beba bi trebalo da sisa bez problema i polako dobija u telesnoj masi. Digestivni sistem donesenog novorođenčeta je u potpunosti sposoban da svari majčino mleko. Svaka druga vrsta hrane za njega predstavlja opterećenje i izvor mogućih komplikacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica