Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebin prvi mesec

Čestitamo na dolasku vaše prekrasne bebe! Pored osećaja neizmerne sreće, verovatno se pitate i šta možete da očekujete u prvom mesecu njenog života.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ništa ne može da se uporedi sa jakim emocijama ljubavi i privrženosti kada prvi put ugledate vaše novorođenče. Nakon devet dugih meseci, ne možete da odolite a da se ne divite slatkim prstićima na bebinim nožicama i ručicama. No, život u skučenom prostoru materice i naporan put u spoljašnji svet (svaki porođaj je jedinstveno iskustvo), ponekad ostavljaju trag.

Bebina koža

Boja
Nemojte da se šokirate ako vidite svoju bebu sa "neobičnom" bojom kože - koja, naravno, može da bude svetlo ružičasta ili crvenkasta, ali i sa "mrljama", flekama, bubuljicama... I bebine ruke i noge u prvih nekoliko sati života mogu da izgledaju plavičasto - zbog "nezrele" krvne cirkulacije. Međutim, boja kože se postepeno menja: od neugledne, čak zastrašujuće sivo-plave, do atraktivne ružičaste.

Promene
Većina promena na koži je potpuno bezopasna, ali - kako biste bili sigurni, obavezno razgovarajte sa vašim pedijatrom. Iako su kožne promene prilično uobičajene, na roditelje deluju veoma uznemirujuće. Međutim, uglavnom su bezazlene i spontano iščezavaju.

Glava i lice

Vaša beba je upravo prošla kroz relativno uzak prolaz, vašu karlicu, a kao rezultat toga - njena glava može da bude "asimetrična" (nesrazmerna, neskladna) i malo otečena. To, takođe, može da utiče i na lice vaše bebe. 

Ona može da ima naduvene, "podbule" oči i otečene kapke, "pljošten" nos i uši smešnog izgleda. U zavisnosti od bebine kose, možda ćete moći da vidite pulsiranje na njenoj mekoj poglavini, ili fontaneli - to je područje na kojem kosti lobanje i dalje zajedno rastu.

Kosa i oči

Bebe se ponekad rađaju sa kosom, ali ona često brzo opadne i tri-četiri meseca kasnije biva zamenjena stalnom kosom, ponekad potpuno drugačije boje. Boja očiju takođe može da se promeni u prvih godinu dana, ali obično oko šestog meseca može da se predvidi koju boju očiju će imati beba.

Još nije pupak… ali, biće!

Odmah nakon rođenja deteta, lekar preseca pupčanu vrpcu. To je mesto gde će da se nalazi pupak vaše bebe. Od izuzetne je važnosti da pupčani patrljak održavate čistim i suvim, kako biste sprečili nastanak moguće infekcije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica