Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju Republike Srbije, koji je usvojen krajem marta ove godine, daje mogućnost predškolskim ustanovama da upisuju i decu od šest meseci do godinu dana. Ali, sudeći prema interesovanju, čini se da roditelji još uvek nisu spremni da svoje, tako male bebe, daju u kolektiv. Zato najčešće angažuju bebi servise, ili im bake i deke priteknu u pomoć.

Adaptiranje starijih vrtića
U beogradskim predškolskim ustanovama, na konkursu za prijem dece u vrtić za školsku 2010/11. godinu, nije bilo zahteva za prijem šestomesečnih beba. Ali, bez obzira na to, iz Sekretarijata za dečju zaštitu najavljuju da će na jesen 30 objekata biti prilagođeno i za boravak dece mlađe od godinu dana, u slučaju da bude potreba za tim. Tu vrstu usluge mogu da pruže samo oni predškolski objekti koji već imaju jaslene grupe i mlečne kuhinje.
Novoizgrađeni vrtići u prestonici, poput "Veseljka" u Kaluđerici i "Carića" na Čukaričkoj padini - to mogu da pruže, jer su građeni po evropskim standardima, sa adekvatnom opremom i velikim mlečnim kuhinjama, u kojima mogu da se pripremaju obroci i za bebe. U nešto starijim vrtićima, biće adaptirane mlečne kuhinje.

Sedmoro u grupi
Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, u jednoj "bebećoj" grupi bi trebalo da bude sedmoro mališana. Marija Marelić, pomoćnik direktora Predškolske ustanove "Zvezdara" u Beogradu, kaže da je najviše prijavljeno jedanaestomesečnih beba, ali da nije bilo interesovanja za upis mlađe dece.Rano odvajanje od majke nije dobro
I pedijatri smatraju da nije pametno odvajati bebu od majke u pomenutom uzrastu (od šest meseci do godinu dana), jer je još fiziološki vezana za nju, ne ide na nošu, i nezrela je za kolektiv u svakom pogledu. Mnoge bebe sisaju u tom periodu, a tada se uvodi i adaptirano mleko i nemlečna hrana, zbog čega treba pratiti reakcije bebinog organizma na namirnice i eventualnu pojavu alergije.

- Da bi bebe mogle da borave u jaslicama, neophodno je da postoji adekvatna oprema u samom prostoru, a zatim i edukovane kuvarice koje će da pripremaju obroke za njih. To su deca koja još jedu usitnjenu hranu, kašice... i sve to treba da bude kvalitetno. U novim vrtićima imamo uslova za tako nešto, dok bismo u starim objektima - gde bi bilo prostora za to, morali da izvršimo adaptaciju kuhinja. Naravno, trebalo bi i da se dodaju neophodne seckalice i mikseri, odnosno sve ono što je neophodno za pripremanje hrane za bebe. Kada budemo imali interesovanja za takvu vrstu usluge, mi ćemo izaći u susret roditeljima i sigurno otvoriti i grupe za bebe.

Nema interesovanja ni u Novom Sadu
Ništa drugačija slika nije ni u Novom Sadu. Prema rečima Ruže Pajantić, rukovodioca Službe za marketing i odnose sa javnošću Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", na ovogodišnjem konkursu nije bio nijedan zahtev za prijem dece od šest meseci do godinu dana.

- S obzirom da je ovim zakonom roditeljima data i ta mogućnost, očekivali smo da bude interesovanja, međutim, do sada ga nije bilo. Što se naših uslova tiče, trenutno nijedan objekat u gradu nije adaptiran za bebe. U tom slučaju mora da se menja kompletan sistem ishrane, što znači da kuhinje moraju da se adaptiraju i opreme za pripremu hrane tako male dece. Takođe, morale bi da se posebno opreme radne sobe za taj uzrast, jer bebe iziskuju posebnu negu u svakom smislu. A samim tim bismo u našoj ustanovi morali da zaposlimo još pedijatrijskih sestara, lekara i vaspitača. U sobama bi trebalo da boravi svega šest do osam beba, u posebnim krevetićima sa ogradicom. Zatim, da se postave tople, antialergijske podne obloge, kao i da bude obezbeđen prostor za vežbe i razvoj psihomotorike i govora. Pošto sve to iziskuje nova investiranja, grad bi morao da izdvoji novac.

Da ovo nije novina u sistemu predškolskog obrazovanja, znaju oni koji su sedamdesetih godina prošlog veka radili u beogradskim državnim vrtićima. Još tada su u obdaništima boravile i bebice mlađe od godinu dana, da bi kasnije donja granica za upis bila pomerena na godinu dana, dok je gornja ostala do polaska u školu.

Što duže sa detetom
- Kao dugogodišnji vaspitač, smatram da majka treba da bude sa detetom što je duže moguće, i da je navršenih godinu dana vreme kada bi dete polako trebalo da pođe u kolektiv. Deca jaslenog uzrasta su posebno osetljiva na infekcije, bolešljiva - tako da je vreme posle tri, tri i po godine period kada se dete kompletno adaptira, ako tako rano krene u kolektiv.
Majka je veoma potrebna svom mališanu u najranijem uzrastu. Nažalost, u vremenu u kome živimo, roditelji sve manje vremena provode sa svojom decom. Zato, kada smo sa njima, to zaista i treba da radimo - da im se posvetimo maksimalno, i zajednički iskoristimo vreme što bolje možemo - istakla je Marija Marelić iz PU "Zvezdara".