Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10. mesec - radoznalost kojoj nema kraja

Bebina radoznalost u ovom periodu je neograničena. Zato je od prvih detetovih koraka potrebno da se ono uči izvesnoj disciplini, radi sopstvene i tuđe bezbednosti, kao i radi očuvanja prostora u kome živi

  Izvor: Foto: Profimedia

Odojče u desetom mesecu zauzima "četvoronožni položaj" pri kojem, dok se oslanja na šake, ne podiže samo grudni koš i stomak, već i guzu. U tom položaju, ono se klati napred-nazad u mestu, ravnomerno premeštajući težinu na ruke i noge, što predstavlja preduslov za puzanje. U početku, puzanje je nekoordinisano, ali će ga dete tokom narednog meseca usavršiti.

Psihomotorni razvoj

Preko puzanja, beba dolazi do sedenja na boku, sa obrtanjem trupa, oslanjajući se pritom na šake. To je neophodan preduslov za pravo, stabilno sedenje. Ukoliko dete neko drugi postavlja u sedeći položaj, ono će moći uz naslon da sedi već od sedmog meseca, ali neće uvežbati potrebnu ravnotežu kao kada samo sedne. Kada iz «četvoronožnog položaja» poželi da se digne na noge, ono najpre podiže bočno savijenu nogu. Takođe je u stanju da se, oslanjajući se rukama na stolicu, podigne u klečeći položaj.

Savet: još uvek nemojte da detetu obuvate cipelice, jer je za stopalo najzdravije hodanje bosim nogama. U direktnom kontaktu stopala sa podom - njihovi mišići će, prilagođavajući se podlozi, ojačati. Da ne bi bilo hladno, potražite debele sokne, gumirane odozdo, kako se dete ne bi klizalo po glatkom podu.

Pincetni hvat

Prilikom hvatanja predmeta, odojče sada koristi samo palac i kažiprst, pa precizno može da uhvati vrlo sitan predmet (posle čega ga, po pravilu, stavlja u usta, na šta treba obratiti posebnu pažnju)! Ako bebi ponudimo dve kocke, ona će da ih uzme i kucka jednu o drugu, što joj predstavlja veliko zadovoljstvo. Složenije igračke će istraživati kažiprstom i zagledati sa svih strana, interesujući se za detalje.

Krajem desetog meseca, dete iz klečećeg položaja uspeva da se uspravi na obe noge - tako što stavlja jednu nogu napred i rukama se povlači na gore, držeći se za neki predmet. Neka deca mogu da naprave nekoliko koraka pridržavajući se za zid ili krevet, a manji broj dece i bez pridržavanja.

Savet:ukoliko su, pri dizanju u stojeći položaj, obe noge vašeg deteta stalno ispružene, posavetujte se sa pedijatrom. Nemojte da koristite sprave za učenje hodanja (dubak, kaiševe), jer bi, zbog nepravilnog oslonca, mogle da prouzrokuju deformitete koštano-zglobnog sistema. Osim toga, bez osećaja za silu zemljine teže, dete će, kada prohoda, biti trapavo, često će da pada, a može i da se ozbiljno povredi, jer nije naučilo pravilno da održava ravnotežu.

Strah od nepoznatog

U kontaktu sa ljudima, odojče sada veoma dobro razlikuje poznate od stranih osoba - kojih se plaši i ne dozvoljava im da ga uzmu. Takođe se plaši nepoznatih prostora. O tome treba voditi računa kada se angažuje bebisiterka, jer će ona imati dosta problema da umiri dete koje plače ukoliko se ranije nisu upoznali. Gledajte da ga bar čuva u poznatom prostoru.

Povezane vesti

Da li desetomesečno odojče treba stavljati na nošu?

Iako mali broj dece ovog uzrasta zaista uspeva da shvati čemu služi noša, za većinu je još rano da je koristi. Neke majke se izvešte da "ulove" stolicu, jer njihova beba ima vrlo redovno pražnjenje creva, ali dete još nije toga svesno. Postoji opasnost da se beskonačnim sedenjem na noši kod njega stvori otpor i postigne kontraefekat. Najpre imenujte radnju svaki put kada je obavi u pelene (mokrenje je gotovo nemoguće otkriti). Zatim demonstrirajte sopstvenim primerom gde bi to trebalo da se obavlja. A tek ako dete pokaže interesovanje da vas imitira, ponudite mu nošu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica