Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast i razvoj novorođenčeta

Vaša beba se razvija brzinom svetlosti. Tokom prve godine života bićete u čudu kako se sićušno, bespomoćno novorođenče menja u radoznalog nestaška koji počinje da pravi prve korake.

Svaka beba je jedinstvena, pa će tako i određene razvojne promene da prati nekim svojim ritmom. Zbog toga je tekst koji sledi samo približan vodič njenih mogućnosti u prvim mesecima.

Ako je vaša beba prevremeno rođena, verovatno ćete primetiti da joj je u odnosu na drugu decu njenog uzrasta potrebno više vremena pre nego što uradi neke stvari. Međutim, to nije razlog za brigu. Većina doktora procenjuje razvoj prevremeno rođenih beba od vremena kada je trebalo da budu rođene.

UDOVI SU I DALJE SKUPLJENI

Vaše novorođenče će vam verovatno izgledati »zgrčeno« - sa rukama i nogama koje nisu potpuno ispružene. To je normalno, toliko je vremena provelo u okrilju materice. Ali, njegovi udovi će samo kratko vreme biti skupljeni. Ukoliko beba ima krive nožice (u obliku slova »O«), nemojte brinuti. To je deo procesa »istezanja« i uglavnom prolazi samo po sebi, dok beba ne napuni pet, šest meseci.

Do kraja meseca, vaša beba će moći na kratko da podigne glavu kada leži na stomaku, i biće u stanju da je okrene sa strane na stranu. Nagli pokreti koje pravi dopuštaju potrebnu pokretljivost dok bebin nervni sistem i mišićna kontrola ne budu potpuno razvijeni. Inače, kod vaše bebe su još uvek ostali dominantni primitivni refleksi, kao što je sisanje (zato gura ručice u usta).

Budite strpljivi!

Novorođenče je tek počelo da se usklađuje sa novim svetom, veoma različitim od tople, sigurne omeđenosti materice. Zato se tako mnogo dece u pelenama oseća sigurno kada ih umotate u ćebe.

PRAVILA KOJA ODREĐUJE BEBINA GLAD

Hrana je, pored spavanja, najvažnija stvar u životu novorođenčeta. Većina novorođenih beba jede na svaka dva do tri sata, a ukupno spava 16 do 17 časova u toku 24 sata (često je to »razbijeno« u otprilike osam dremanja). Krajem meseca, beba će možda da razvije nešto poput obrasca hranjenja ili spavanja, ali pravi obrazac nećete da opazite mesecima.

PLAKANJE JE OSNOVNI OBLIK KOMUNIKACIJE  

Vaša beba sada ne ispoljava mnogo od svoje ličnosti, ili bar od onoga što vi možete da prepoznate kao ličnost. Ali, ona izražava sebe na jedini način na koji to zna: plakanjem. A vreme provodi prelazeći iz jednog stanja u drugo - iz perioda spavanja u period tihe ili energične budnosti.

Nakon što je uspešno prebrodila traumu samog čina rođenja, beba sada pokušava da se pozabavi nadirućim stimulacijama. Ovog meseca postaje tiha, smirena kada je držite u naručju i nežno joj se obraćate. Možda ćete čak da čujete i jedno: »Ah« kada čuje vaš glas i vidi vaše lice.

Bebe obožavaju da ih držite, mazite, ljubite, grlite, nosite. Dodir je veoma važan način komuniciranja sa vašom bebom.

ONA IMA POGLED SAMO ZA VAS

Bebin vid je još uvek zamagljen. Za nju je vaše lice upravo sada najinteresantnije, za čime slede predmeti koji su u bojama velikog kontrasta, kao i oni koji se pokreću. Vidno polje novorođenčeta je otprilike oko 30 santimetara. Drugim rečima, vaša beba može jasno da vidi lice osobe koja je drži, ali ne mnogo dalje od toga. Inače, brojne studije su pokazale da bebe više vole ljudska lica od bilo kakvih drugih oblika ili boja. Zato približite lice bebinom, tako da može da proučava vaše crte. Istovremeno, pričajte sa njom.

Volim da gledam sebe

Bebe su prosto opčinjene sopstvenim odrazom, pa svoje čedo možete da  zabavite držeći ga ispred ogledala (nesalomivog) da se usredredi na svoj lik. Naravno, beba neće odmah da prepozna sebe, ali će da posmatra pokrete u ogledalu bar neko vreme.

UČENJE ZAPOČINJE ODMAH

Vremenom ćete moći da uočite kratke periode kada je vaše novorođenče budno i mirno. To je pravo vreme za učenje! Iskoristite te periode da se igrate sa bebom. Ali, ako ona to ne prihvata rado, razlog je možda to što počinje da biva pospana, ili prelazi u stanje aktivne budnosti.

Čak i ovako rano, bebe mogu intuitivno da prepoznaju lica i pokrete, pa i da ih ponekad imitiraju. Omogućite svom novorođenčetu da podražava vaše izraze lica tako što ćete da približite vaše lice njegovom. Podignite obrve nekoliko puta. Ponovite! Tada mu dajte malo vremena da podražava vaše gestove. Možda će mu biti potrebno samo nekoliko minuta, a možda neće da učini ništa. Ali će vas, svakako, posmatrati sa pažnjom.

Razvoj koordinacije

Razne »vežbe« sa mnoštvom za nju neodoljivih predmeta - koje može da  gleda, sluša, da ih odgurne - omogućava vašoj bebi da razvija veštinu koordinacije ruku, šaka i prstiju. A i ležanje u krevecu na taj način postaje manje dosadno.

U prvim mesecima, ona neće pokretati ruke sa određenim ciljem, sa namerom da stvarno pokuša i dohvati određene predmete. Ova vrsta pokreta dolazi kasnije - u četvrtom, petom mesecu.

IGRAJTE SE SA VAŠIM NOVOROĐENČETOM

Pokretni i oblici kontrastnih boja, kao i slikovnice sa crtežima jasnih, oštrih linija će biti veoma privlačni vašoj bebi. Ali, budno pratite njene reakcije kada je u pitanju stimulacija i njeno učestvovanje u igri. To je zaista sjajan način da joj pomognete da počne da uči o svetu koji je okružuje. Međutim, neke bebe mogu da podnesu samo kratke periode interakcije, ili stimulaciju samo jednog čula odjednom. Vaša beba će vam pokazati da je previše stimulisana: zevanjem, odvraćanjem pogleda, izvijanjem leđa, uzvrpoljenošću (uznemirenošću) ili plakanjem. Ona će vam, takođe, »reći« u čemu uživa. Verovali ili ne, začas ćete biti u stanju da razumete njene znake.

DA LI SE MOJA BEBA NORMALNO RAZVIJA?   

Zapamtite, svaka beba je posebna i ima sopstveni razvojni ritam. Mi smo vam naveli samo neke najjednostavnije parametre - šta vaša beba može da postigne nakon rođenja. Ako ne odmah, a onda u skorije vreme.

Već smo rekli da će vašoj bebi, u slučaju da je rođena prevremeno, verovatno biti potrebno više vremena pre nego što bude mogla da uradi neke stvari koje mogu druga deca njenog uzrasta. To je razlog što mnogim prevremeno rođenim bebama pedijatri daju »fore« dve godine da »stignu« vršnjake. Posmatra se vremenski uzrast (računa se od njihovog rođendana) i tzv. prilagođeno vreme (računa se od očekivanog datuma rođenja).

I na kraju, ako vas muče bilo kakve nedoumice oko razvoja vaše bebe, najbolje je da se obratite vašem pedijatru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica