Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite pojavu karijesa

Kada se primenjuje odgovarajuća preventiva, čak i deca sa veoma lošim genetskim predispozicijama mogu da prođu bez ijedne plombe u životu.

 Izvor: Foto: Profimedia

Glavni  krivac za pojavu karijesa su bakterije - streptokoke mutans (streptococus mutans), koje mogu da žive samo na površini zubića. One se, u manjoj ili većoj meri, nalaze kod svake osobe koja ima zube, a od njihovog broja (meri se u milionima kolonija) zavisi i rizik od karijesa.

Danas se taj rizik  jednostavno određuje i pre pojave bilo kakvog oštećenja zuba. Kada se utvrdi, i prema njemu primene odgovarajuće preventivne mere, čak i osoba sa "najgorim nasleđem" (što se tiče zuba) može da prođe u životu bez ijedne plombe.

Dakle, majke "nose" u ustima bakterije. Kada niču prvi zubići, ako ima puno bakterija (znak rizika), oni će preći kritičnu masu i naseliti se u ustima bebice. Najbolji lek je da se kod trudnice odredi rizik i jednostavnim merama i lečenjem svih obolelih zuba smanji takva mogućnost.

Zubni plak i karijes

Streptokoke mutans na zubima stvaraju naseobine koje se nazivaju ZUBNI PLAK. Tu se nalaze i druge vrste bakterija, a takva "zajednica" bakterija je čvrsto zalepljena za gleđ zuba.

Kada do bakterija dođu bilo kakve vrste šećera - prostih (grožđani, mlečni, voćni) ili složenih (hleb, peciva i sl.), one prave "gozbu" i za sobom ostavljaju nečistoće u vidu kiselina. Kiseline deluju na gleđ zuba, omekšavaju je, tako da u jednom trenutku pod pritiskom dolazi do pucanja i stvaranja rupice koju zovemo kavitet. Nekada tih kiselina ima toliko mnogo da se gleđ jednostavno topi.

Tada se javlja veoma teški oblik karijesa - CIRKULARNI KARIJES, koji u roku od nekoliko nedelja može da uništi zube. Tome posebno doprinosi noćno ili često unošenje šećera u usta (npr. voćni sokovi, mleko, česta i noćna dojenja, česti obroci i sl.).

Uklanjanja bakterija 

Sprečavanje karijesa ima za cilj da ukloni bakterije i njihove naseobine, kao i da jača zubnu gleđ - podstičući ugradnju minerala iz pljuvačke (zove se remineralizacija), umesto da se oni izvlače iz gleđi (demineralizacija).

To se sprečava redovnim prisustvom minimalnih količina fluorida na površini zuba. Najefikasniji način nanošenja fluorida je preko zubne paste. Redovna i masovna primena zubne paste sa fluorom je najznačajniji uzrok izuzetnog smanjenja karijesa u razvijenim zemljama.

Povezane vesti

Prva četkica - gaza

Ipak, potrebno je da se zubni plak i mehanički ukloni. Ako se odmah započne sa četkicom - nije dovoljno efikasno i može da zaplaši bebicu. Kada niknu prvi zubići (obično su to gornji ili donji sekutići), oni se peru vlažnom gazom, tako što se odsečnim pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji. Zubi se peru gazom ujutru i uveče. Za to vreme bebica treba samo da se igra  sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju).

Redosled pranja  

Četkicom se zubi peru od desni prema sečivnim ivicama ili griznim površinama. Najbolje je da se prati jedan isti redosled. Nikako ne smeju da se zaborave ni unutrašnje površine zuba. Zato nije dobro oslanjati se na dužinu pranja, jer možemo da utrošimo puno vremena a da se očiste samo određeni delovi zubnog niza. Najbolja preporuka je da svaku površinu zuba operete sa najmanje pet pokreta - od desni na dole ili gore - kod donje vilice.

Povezane vesti

Izbor četkice

Sve četkice su u početku dobre, ali je pitanje koliko dugo će takve da ostanu. Najbolje je da se koriste prema uzrastu deteta i da budu od proverenih proizvođača. Potrebna je njihova redovna kontrola - da li se vlakna razilaze ili su slomljena. Bebice imaju običaj da žvaću četkicu, pa je zbog toga neophodno da se četkice češće menjaju.

Izbor paste

Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života - i to dečje, koje su manje abrazivne, ali obavezno sa fluorom. Odaberite ukus koji prija detetu. Nanosi se minimalna količina paste (npr. kao polovina nokta).

Pored redovnog pranja zuba četkicom, roditelj treba povremeno da (najmanje dva puta nedeljno) koncem prođe između zuba, posebno ako su gušće postavljeni.

Prvi put - četkica

Na zubnu četkicu se prelazi kada je dete dovoljno zrelo da je prihvati, i kada su se pojavili i bočni zubići. Zube obavezno pere roditelj, i to do treće godine, a do pete godine - dete to radi samostalno, uz obaveznu kontrolu i proveru roditelja.

Krvarenje iz desni

Ako kod pranja zuba umerenim pokretima dođe do krvarenja iz desni, ne treba brinuti, jer se radi o zapaljenju koje je uzrokovano dugim nagomilavanjem i sazrevanjem zubnog plaka. To samo znači da je potrebno češće i bolje održavati higijenu zuba.

Povezane vesti

Saveti za roditelje

1. Veoma je važno da se dete uobroči, da se hrana ne unosi često,  posebno ne ona "lepljiva". Jabuka ili hleb mogu da budu jači izazivači karijesa od sladoleda, jer se duže zadržavaju između zuba, a bakterije mogu duže da ih vare i stvaraju kiseline.

2. Veoma je važno da se bebica odmah odvede kod dečjeg stomatologa ukoliko se primete promene boje na zubima (posebno bele mrlje), kako bi se preduzele mere remineralizacije. U slučaju da lekar kaže da ništa ne treba da se uradi  (što je neretko običaj u našoj praksi), nemojte da poslušate takav savet, već potražite drugog lekara. Cirkularni karijes je veoma nezgodan i opasan - mogu da se izgube svi mlečni zubi u roku od nekoliko meseci.

3. Isto tako, ne slušajte stručnjake po kojima mlečni zubi nisu važni. Stomatolozi koji vam to kažu, verovatno su "preskočili" te lekcije. Od mlečnih zuba zavisi pravilan rast stalnih zuba i vilica, ishrana, pa i govor i psihički razvoj (npr. poremećena estetika). Oboleli zubi sa zapaljenjima u kosti, fistulama i oticanjem - moraju da se uklone.

Svi koji tvrde suprotno, zbog toga bi pali na studentskom ispitu, a ako to ne poštuju - prave veliku stručnu grešku i ozbiljno ugožavaju zdravlje deteta.

Dr Jovan Vojinović, stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica