Mnogim roditeljima su, prilikom kupovine kolica, najvažnije boje i dezeni, zatim modeli koji su trenutno najaktuelniji, dok je funkcionalnost u drugom planu. Međutim, kada prvi put ne budete mogli da spakujete kolica ili da ih smestite u gepek, neće vam više uopšte biti važno kako ona izgledaju. 

Evo nekoliko saveta na šta bi sve trebalo da obratite pažnju kada kupujete kolica za bebu. 

Godišnje doba

Kakva ćete kolica odabrati zavisi koje je godišnje doba kada je beba rođena - ako je to zimski period šetnje će biti znatno ređe nego u proleće i leto.

Uzrast

Ne kupuju se ista kolica za novorođenče i za bebu od šest meseci.

Mesto stanovanja

Takođe diktira odgovarajući model - ako živite na spratu u zgradi koja nema lift, onda treba da kupite što lakša i manja kolica.

Broj dece

I od broja dece u porodici zavisi za koji model ćete se opredeliti - novorođenče i tek prohodalo dete, ili blizanci, trojke, zahtevaju odgovarajući model.

Veličina gepeka

U obzir treba uzeti i veličinu gepeka, jer ako imate mala kola odmah odustanite od velikih kolica.

Koje još uslove treba da zadovolji izabrani model?    

1. Sedište mora da se spušta do ležećeg položaja.

2. Neka kolica imaju veoma komplikovan mehanizam za spuštanje sedišta. Još u prodavnici ga isprobajte više puta, i za spuštanje i za podizanje. Najbolja su ona kod kojih to možete da uradite jednom rukom.

3. Visina ručki na kolicima u najvećem broju slučajeva odgovara visini prosečne žene, što znači da ćete vrlo brzo osetiti bol u leđima ako ste viši, a isto važi i za vašeg muža. Potražite kolica na kojim je moguće podešavanje visine ručki.

4. Nekoliko puta rasklopite i sklopite kolica kako biste proverili da li je mehanizam jednostavan. Biće situacija kada ćete biti sami sa detetom, a  komplikovan mehanizam za sklapanje i držanje deteta u jednoj ruci su prilično frustrirajuće kombinacije.

5. Izaberite kolica čiji se točkovi okreću u svim pravcima, jer ćete njima moći da upravljate jednom rukom i da po potrebi skrećete levo ili desno, kao i da bez ikakvih problema (neplaniranih skretanja u samo jednu stranu) idete pravolinijski.

6. Pokretne ručke koje vam omogućavaju da dete bude okrenuto leđima ili licem prema vama. Ova mogućnost je najzahvalnija u situacijama kada detetu sunce "bije" u oči, pa je prilikom šetnje prinuđeno da žmirka ili krivi glavu kako bi se zaštitilo.