Dodir ima važnu ulogu u rastu i razvoju deteta jer ono tako od prvih dana stiče neophodno samopouzdanje, stvara svest o tome da je neko uz njega i da ga štiti. Neko njemu blizak, ko će uvek biti tu kada mu je potreban. Zato naučnici i psiholozi ističu značaj pokazivanja ljubavi, a ne tišinu i mišljenje da će dete samo shvatiti da ga volimo. Treba koristiti svaki trenutak za bliskost koju možemo povećati praksom starom više hiljada godina - masažom. Koliko je ona zaista korisna objasnila nam je dr Tatjana Jevtić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije sa Instituta za majku i dete.

Ručna masaža

Manuelna ili ručna masaža je veoma korisna i za decu, i za odrasle. Ona poboljšava cirkulaciju i varenje, koji pozitivno utiču na opšte zdravstveno stanje. Ujedno, sa kože se mehanički odstranjuju naslage orožalih ćelija epiderma i poboljšava se „kožno disanje". Masaža deluje umirujuće, sedativno i smanjuje opšti zamor.

Što se tiče beba, masaža je višestruko korisna. Deluje umirujuće i pomaže im da se opuste i bolje spavaju. Takođe, smanjuje neprijatnosti zbog grčeva i povećava imunitet.

ŠOK U KVIZU SLAGALICA! Voditeljka Kristina pitala takmičara KAKO JE SA SKOČKOM KOD KUĆE RTS

Kada masirati bebu

Bebu možete masirati već nedelju dana nakon njenog rođenja. Važno je da prostorija u kojoj se nalazite bude topla, kao i da beba leži na peškiru, ili na nekoj mekanoj prostirci. Dlanovi osobe koja će raditi masažu treba takođe da budu topli, kako ne biste odbili bebu pri prvom dodiru, a za samu masažu treba koristiti blago bebi ulje.

Bebu možete masirati kada je presvlačite, posle kupanja, pre spavanja, kada sedite pored nje, ili spontano, dok je mazite. Većina beba uživa tokom masaže, ali nikako ih ne masirajte dok plaču, osim ako to nije zbog grčeva. Takođe, stomak ne treba masirati ako dete štuca, ili neposredno nakon obroka. Masažu treba izbegavati i u slučajevima kada postoje otvorene rane, infekcijom iritirana koža, povrede, krvarenja, pupak koji nije zarastao i opekotine. 

Osnovni koraci

Najbolje je započeti masažu od prednjeg dela tela i to:

1. Nanesite malo ulja preko celog tela, ali ne i preko lica, a zatim masirajte stomak, kružeći oko pupka u smeru kazaljke na satu. Ovako ćete smiriti bebu u slučaju da je muče grčevi ili nadimanje u stomaku. Svaka druga masaža, koju ćemo dalje navesti služi za opuštanje, a svaki pokret treba ponoviti pet do šest puta.

2. Uzmite bebinu ruku u svoju i ispružite, a potom milujte celu ruku od ramena do ručnog zgloba.

3. Otvorite bebinu šaku i nežno gladite dlanove, a onda pritisnite i rotirajte svaki prst.

4. Pređite na masažu bebinih nogu i to tako što ćete prvo uzeti stopalo u jednu ruku i istegnuti nogu. Milujte nogu od bedra prema skočnom zglobu, a zatim milujte prednju stranu stopala i tabane palcem. Zatim polako pritisnite i rotirajte svaki nožni prst.

5. Okrenite bebu na stomak i nanesite ulje na leđa i zadnji deo tela. Nežnim pokretima milujte zadnji deo nogu, leđa, ramena i ruke.

6. Završite masažu tako da vam ruke klize jedna za drugom, nežno niz bebina leđa. Pokreti treba da budu sve sporiji, jer neprestano milovanje smiruje i uspavljuje.

7. Nakon masaže umotajte bebu u topao peškir. Ona će zadovoljno ležati u vašem naručju, a zatim i zaspati.