Šta je najbolje da bebe jedu kada kašlju? Majčino mleko je nezamenljivo ali i ove namirnice će im jako prijati

Kada se beba prehladi, kašlje, njenom imunom sistemu koji se još razvoja, potrebna je podrška, a kako bolje nego zdravom hranom koja može da pomogne u borbi protiv infekcija i ubrza oporavak.

Shutterstock

Kada se beba razboli neophodno je obezbediti uravnoteženu ishranu koja je lagana za probavni sistem, a istovremeno daje telu vitamine i hranljive materije koje su mu potrebne za ozdravljenje.

Evo nekih od najboljih namirnica koje možete ponuditi  bebi tokom prehlade ili kašlja:

Majčino mleko ili formula

Za male bebe, majčino mleko ili formula ostaju najvažniji izvor ishrane. Majčino mleko je posebno bogato antitelima koja pomažu u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Ako ste otpočeli proces odbija od dojenja, pa se dete razbolelo u međuvremenu, nastavite da ga dojite ili hranite adaptiranim mlekom da bi bilo hidrirano i lakše ga nahranite.

Tople supe i čorbe

Topla čorba od piletine ili povrća može ublažiti bol u grlu i pomoći u ublažavanju kašlja. Pileća supa, koja se često naziva prirodnim sredstvom za prehlade, sadrži antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje neophodne hranljive materije poput proteina i vitamina za jačanje imuniteta.

Povrće kuvano na pari

Povrće kuvano na pari kao što su šargarepa, bundeva i tikvice obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale koji mogu da podrže imuni sistem vaše bebe. Ovo povrće je bogato antioksidansima i vitaminom C, što pomaže detetu da se bori protiv infekcija.

Banane

Banane su dobra opcija za bebe tokom epizoda prehlade i kašlja. Lako se svare, pomažu u smirivanju upale grla i daju brzu energiju. Banane su takođe bogate vitaminom B6 i kalijumom, koji podržavaju opšte zdravlje.

Kaše od žitarica

Tople žitarice poput ovsene kaše mogu biti umirujuće za bebu tokom bolesti. Ovas je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala koji podržavaju imunitet. Možete dodati malu količinu voćnog pirea, poput jabuke ili kruške, da povećate hranljivu vrednost.

Jogurt

Ako je vaša beba dovoljno stara da konzumira mlečne proizvode, jogurt je odlična opcija jer sadrži probiotike koji promovišu zdrave crevne bakterije. Snažan sistem za varenje je ključan za snažan imuni odgovor. Potražite nezaslađeni, obični jogurt da biste izbegli dodavanje šećera.

Voda od đumbira

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Za bebe starije od šest meseci, možete pripremiti blagu vodu od đumbira tako što ćete prokuvati mali komad đumbira u vodi i ponuditi bebi u malim gutljajima. Ovo može pomoći u smirivanju kašlja i ublažavanju iskašljavanja.

Kompot od jabuka

Kuvane jabuke su nežne za stomak i obezbeđuju hranljive materije za jačanje imuniteta, kao što je vitamin C. Sok od jabuke takođe hidrira, pomažući da se tečnosti vaše bebe održe u ravnoteži tokom prehlade i kašlja.

Med

Za bebe starije od godinu dana, med može biti prirodni lek za kašalj. Ima antimikrobna svojstva i može pomoći u ublažavanju bolova u grlu. Izbegavajte davanje meda bebama mlađim od godinu dana zbog rizika od botulizma.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10