Majčino mleko može da bude i plavo, crno: Zašto se boja menja i kada da odete kod lekara

Boja majčinog mleka može da se menja u zavisnosti od različitih faktora. Evo koji su najčešći uzroci i kada treba da odete kod lekara.

Shutterstock

Sigurno ste već čuli da majčino mleko ima brojne zdravstvene prednosti za bebu, da sadrži antitela koja jačaju imuni sistem deteta, ali da se lakše vari u odnosu na adaptirano mleko.

Međutim, ono što novopečene mame često ne znaju je da boja mleka može da se menja u zavisnosti od raznih faktora, zbog čega se uplaše kada vide da je mleko žućkasto, crvenkasto ili čak crno.

Boja mleka uglavnom nije razlog za brigu. Ono je uglavnom svetlije boje, najčešće belo, iako može da ima i neku žutu ili plavu nijansu, a u nastavku saznajte sve o različitim bojama majčinog mleka.

Zašto je mleko žute boje

Ako ste se skoro porodili, možda ste se iznenadili što je kolostrum tako žut i gust, a ne beo i redak, kako ste zamišljali mleko. To je potpuno normalno i mnogim majkama je mleko žuto u prvim danima nakon porođaja.

To prvo mleko se naziva kolostrumom, jako je gusto i bogato antitelima, a proizvodi se do pet dana nakon porođaja.

Ponekad može da se desi da majčino mleko bude žuto i mesecima nakon porođaja, posebno ako jedete dosta hrane koja je žute ili narandžaste boje, poput šargarepe ili slatkog krompira.

Takođe, mleko može da bude žućkaste boje i ako je bilo zaleđeno, pa ste ga odledili, i to je sasvim normalno.

Zašto je mleko belo

Bela boja mleka je upravo ono što očekujete da vidite, ali imajte na umu da u prvih nekoliko dana posle porođaja ono najčešće nije takvo. Ovu boju dobija tek kada vaše mleko iz kolostruma pređe u zrelo mleko.

Svi smo različiti, tako da ne bi trebalo da vas iznenadi ni ako tokom ovog perioda sazrevanja mleka u grudima ono bude tamno ili svetlo žuto, jedva žućkasto ili belo.

Zašto je mleko plavo

Takođe je normalno i da majčino mleko ima svetlo plavu boju, koja se najčešće može javiti na početku dojenja ili izmlazanja. U pitanju je takozvano prednje mleko (ono koje prvo kreće kada započnete izmlazanje ili dojenje), koje je ređe i sadrži manje masti i elektrolita. Kako napreduje podoj, tako i mleko postaje gušće, sadrži više masti, pa dobija i kremastije belu ili žućkastu boju.

Zašto je mleko zeleno

Nemojte da se prestravite ako vidite da vam je mleko zelenkasto, već najpre razmislite šta ste skoro jeli. Najverovatnije su uzrok neke zelene namirnice koje su obojile mleko – neko povvrće ili možda zeleni smuti. Ne brinite, ubrzo će se vašem mleku vratiti uobičajena boja, a vašem organizmu će svakako koristiti svi ti vitamini koje ste uneli povrćem.

Zašto je mleko roze ili crvenkaste boje

Postoji više razloga zašto majčino mleko može da bude ove boje, a jedan od uzroka opet mogu da budu hrana ili napici – razmislite da li ste jeli jagode, rotkvice, možda neku hranu koja sadrži veštačku crvenu boju...

Ponekad može da se desi da je mleko crvenkaste boje zbog tragova krvi u njemu, ali to ne mora uvek da ukaže na problem. Razlog mogu da budu male pukotine na bradavicama koje krvare ili možda pukao kapilar u grudima. U svakom slučaju, krvarenje bi trebalo ubrzo da prestane, čim ranica zaraste, a u međuvremenu ne morate da prestanete da dojite ili se izmlazate.

Ipak, ukoliko se za nekoliko dana ne vrati uobičajena boja mleka, obratite se lekaru jer krv u mleku može da ukaže i na infekciju grudi.

Zašto je mleko crno

Ukoliko boja vašeg mleka ima braonkastu ili crnu nijansu, a uzimate neke lekove, u većini slučajeva je to i u uzrok. U nekim slučajevima antibiotici mogu da budu "krivi" za braon ili crnu boju mleka, a svakako, pre nego što popijete bilo koji lek, posavetujte se sa lekarom i napomenite da dojite. Neki su bezbedni uprkos tome što menjaju boju mleka, a neki nisu, pa će biti potrebno da se lek zameni nekim drugim.

Kada da odete kod lekara

Kada se sve uzme u obzir, promena boje mleka ne bi trebalo da vas naročito zabrine. Međutim, idite kod lekara ako je vaše mleko roze ili crvene boje duže od nekoliko dana, jer to može da ukaže na infekciju. Takođe, zatražite savet stručnjaka i ako vaše telo proizvodi braon ili crno mleko, kako biste bili sigurni da su lekovi i suplementi koje uzimate bezbedni tokom dojenja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Pravilno dojenje bebe  TikTok/thelatchrn

(healthline.com/Yumama/Nataša Zlatković)