Sir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica, a da li ste znali da nije svaki dobar za bebu, zbog toga što ima dosta vrsta koji su teški i puni soli. Zato je jako važno na koji način ga uvodite u ishranu i koju vrstu. Ukoliko beba nije alergična na mlečne prizvode, slobodno možete da počnete sa davanjem sira između osam i deset meseci starosti.
Sir je odličan izbor za bebu jer pruža veliku količinu kalcijuma, dobrih masti i proteina. Takođe sadrži i sledeće važne vitamine:
- vitamin A – važan za zdravlje mozga, očiju, imuniteta i kože,
- vitamin B12 – razvoj mozga i nervnog sistema,
- cink – rast i imunitet,
- selen – podrška hormonima,
- kalcijum – zdrave kosti.
Međutim, ovo se isključivo odnosi na bezbedne sireve - što podrazumeva da su pasterizovani (odnosno da nisu iz domaće, neproverene proizvodnje), da nemaju previše soli i da beba jede umereno.
Najbolji sirevi za bebe su:
- Rikota - iako maziva na tostu, ovo je laka rana opcija koja obično ima manje od 50 mg soli po serviranju.
- Sveža mocarela - često je blagog ukusa i odlična je za seckanje na štapiće za bebe ili istopljena na pici za stariju decu.
- Koziji sir - još jedna lako maziva opcija, odlična može biti i sa testeninama. Obično sadrži oko 80 mg soli na 30 g. Ovo je malo više od prethodnih sireva koje smo pomenuli, ali je to i dalje nizak sadržaj soli, tako da je to dobra opcija.
Roditelji često među prvim sirevima daju one koji se mažu na hleb, iako je na primer Maskarpone odličan izbor, većina ovih namaza imaju visok sadržaj soli i nemaju mnogo proteina i kalcijuma, zato ih treba izbegavati. Kada su u pitanju sirevi sa većom količinom soli (ali ne previše slani) njih bebi možete dati sa oko devet meseci, dok za slane sireve treba sačekati da beba navrši godinu dana.
(Yumama)