Najsigurniji način da saznate da li je sve u redu sa majčinim mlekom jeste da ga testirate na sterilnost. Inače, ovu analizu je bolje uraditi posle porođaja, za decu koja još nemaju 6 meseci, kako prenosi Parents portal.

Ali posebno je važno da se testirate ako:

  • beba je rođena prerano i pretrpela infekciju ;
  • dete ima disbakteriozu ili pustularni osip;
  • majka ima neke hronične bolesti, probleme sa imunitetom;
  • Majka je uzimala antibiotike;
  • žena je zabrinuta zbog stagnacije mleka (laktostaze) ili mastitisa (zapaljenja mlečne žlezde).

Testiranje mleka na sterilnost (bakteriološke kulture) se može uraditi u mikrobiološkoj laboratoriji, a prvo se mleko mora pravilno prikupiti.

Priprema

  • Nabavite sterilne posudice ili kesice za mleko.
  • Pre izmlazanja operite ruke i grudi sapunom, obrišite alkoholom, a zatim sterilnom maramicom.
  • Sakupite 5-10 ml mleka iz svake dojke u posebnu posudicu.
  • Odnesite mleko na analizu u roku od 3 sata.

Šta se može dobiti od nalaza

1. opcija. Mikrobi nisu "rasli". To znači da je mleko sterilno.

2. opcija. U mleku su pronađene „neopasne“ bakterije: epidermalni i saprofitni stafilokoki, enterokoki. Ako ih ima malo, lečenje neće biti potrebno.

3. opcija. U mleku su pronađeni patogeni mikrobi. U ovom slučaju, majka treba da kontaktira specijalistu (pedijatar i pedijatar gastroenterolog).

Opasni mikroorganizmi mogu ući u majčino mleko sa „susednih teritorija“ (na primer, iz bolesnog zuba, odakle se bakterije šire po telu) ili kroz male, nevidljive pukotine na bradavicama. Po pravilu, takve situacije nastaju kada odbrambeni sistem tela ne uspe: na primer, zbog prekomernog rada ili nekih hroničnih problema.

Dojiti ili ne?

Čak i ako se u majčinom mleku nađu štetni mikrobi, to ne znači da će dete morati da se prebaci na formulu. Prvo, bakterije u majčinom mleku ne izazivaju često zdravstvene probleme kod dece. Drugo, da bi izlečili dojilju, lekari retko propisuju antibiotike. Umesto toga, preporučuju se prirodni preparati - a mogu se kombinovati sa hranjenjem. U svakom slučaju tražite savet lekara i postupite po stručnim uputstvima u svakom slučaju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

OD OVE BOLESTI DECA UMIRALA DO 2. GODINE! Dr Nikolić: Kad se sretnu dvoje sa ovakvim genom i naprave potomstvo, VELIKI JE RIZIK Kurir TV