Oticanje grudi predstavlja postporođajnu komplikaciju, koja se javlja kada se tkivo dojke napuni mlekom, krvlju i drugim tečnostima. Ovakve komplikacije mogu nastupiti bilo kada između prve i druge nedelje rođenja, jer vaše telo počinje da proizvodi više mleka za bebu. 

Nakon rođenja deteta ne samo da proizvodi veću količinu mleka već se dešava i da vaš organizam proizvede više nego što beba može da pojede. U takvim slučajevima, kada imate višak tečnosti, dolazi do oticanja grudi. Sakupljanje tečnosti uzrokuje da vaše grudi budu velike, zategnute i natečene.

U nekim slučajevima pravilno dojenje može biti problematično, jer se bradavice upale, spljošte ili puknu, i tako dođe do povređivanja. U tim slučajevima manje ćete dojiti i problem postaje sve veći. Akutni slučajevi oticanja mogu dovesti do mastitisa, koji označava blokiranje mlečnih kanala i infekciju dojke. Mastitis predstavlja stanje koje zahteva hitno lečenje antibioticima.

U idealnom slučaju, grudi bi trebalo da budu velike, teške i pune mleka. Svi ovi simptomi, ukoliko vodite pravilnu negu vaših grudi, nestaće bez ikakvih problema. Ukoliko se to ne desi, višak krvi i tečnosti u vašim grudima će uzrokovati prethodno pomenuti bol, natečenost.

Bolne i natečene grudi se javljaju u nekoliko slučajeva:

- Ukoliko dođe do zagušenja ili povećanog broja dotoka krvi u grudi

- Odloženo inicijalno dojenje

- Neredovno dojenje

- Iznenadne promene u rutini dojenja

- Neadekvatno raspoređena količina mleka (ako beba ima promenljiv apetit)

Simptomi nabreklih grudi podrazumevaju:

- Otečene, čvrstve, kvrgave i bolne grudi

- Spljoštene bradavice

- Povišena temperatura

- Otečeni i bolni limfni čvorovi u predelu pazuha

- Tvrde dojke (uključujući i areolu)

Uz sve navedene simptome, neophodan je pregled lekara i moguće lečenje.

Saveti kako da ublažite simptome natečenih i bolnih grudi

Tople obloge

Prve svega možete nekoliko minuta pre dojenja i stavite toplu oblogu na grudi. Ispumpajte male količine mleka iz obe dojke pre redovnog dojenja bebe. Vodite računa da količine budu male, u suprotnom će vaš organizam nastaviti da pravi sve više i više mleka.

Redovno dojenje

Dojite ili se izmlazavajte često, barem u intervalima od 1 do 3 sata dnevno. S obzirom na činjenicu da vaše telo proizvodi više mleka, jedini način da pomognete sebi jeste da izbacite onoliko koliko se proizvede. Takođe, važno je da vaša beba jede redovno i količinski dovoljno.

Terapija lekara

Lekovi koje vam lekar preporuči protiv natečenih grudi mogu pomoći smanjenju bolova i otoka.

Hladne obloge

Koristite mokar peškir, hladnu oblogu ili kesu zaleđenog povrća nekih petnaestak minuta na grudima. Između hladne obloge i grudi stavite tkaninu da ih ne biste oštetili. Na ovaj način se smanjuje upala.

Masaža grudi

Masaža grudi tokom dojenja pomoći će vam da olakšate bol dok beba jede. Nošenje čvrstog grudnjaka pomaže u sprečavanju opadanja grudi. Ispraznite grudi nakon svakog hranjenja bebe.

Veoma je važno da svaki savet i terapiju koju predloži lekar sprovedete do kraja. U suprotnom se problem prolongira. 

Zapratite nas i na Instagramu!