Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena još jedna dobrobit dojenja: Kvasac u majčinom mleku ključan za detetovo zdravlje

Najnovije istraživanje sprovedeno u Španiji, dokazalo je prisustvo novih mikroorganizama u majčinom mleku ključnih za bebino zdravlje i razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U još jednom istraživanju koje ističe pozitivne aspekte dojenja, naučnici su pronašli korisne gljivice kvasca koji stanuju u majčinom mleku. 

Studija je objavljena prvog marta u časopisu "Applied and Enviromental Microbiology".

"Naše istraživanje pokazuje prisustvo kvasaca i ostalih gljivica u mleku zdravih majki, što podržava hipotezu da je majčino mleko vrlo važan izvor mikroorganizama za zdravlje deteta", rekla je Marija Karmen Kolado, glavni istraživač na Institutu agrohemije i tehnologije hrane u Nacionalnom istraživačkom odboru u Valensiji.

Povezane vesti

"Naši podaci potvrđuju prisustvo gljivice u majčinom mleku širom kontinenata i podržavaju potencijalnu ulogu majčinog mleka u stvaranju inicijalnih gljivičnih vrsta u detetovim crevima", Kolado je izjavila za časopis.

"Ovo ističe postojanje mikobiota majčinog mleka u zdravim uslovima", rekla je.

Malasezija i Davidiela su najčešće gljivice u majčinom mleku, i to u raznim zemljama, a sistotrema i penicilijum su takođe bile prisutne u mleku ovih žena.

Ipak, uočene su razlike u mleku različitih regiona. Istraživači su otkrili da više od 70 procenata uzoraka mleka iz Španije i Južne Afrike ima uočljive nivoe gljivične DNK, za razliku od 45 procenata kineskih uzoraka i svega 35 procenata finskih.

Povezane vesti

"Naši pronalasci pojačavaju potencijalni uticaj spoljašnjih faktora, u različitim geografskim regijama, na gljivice i kvasce koji uređuju mikobiome majčinog mleka", Kolado je rekla.

Istakla je da se neki kvasci koji se inače koriste kao probiotici pojačavaju bebino zdravlje.

"Najčeša je sakaromices bulardi. Naša studija je pronašla više gljivičnih vrsta koje potencijalno imaju uticaja na čovekovo zdravlje, ali i mogućnost izolacije odgovarajućih uzoraka iz majčinog mleka. Ovi potencijalni benefiti će se sada ispitivati detaljno", istakla je Kolorado.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica