Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako suzbiti kašalj kod beba i dece?

Odgovori na najčešća roditeljska pitanja u vezi sa upornim kašljem kod dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kašalj je refleksna aktivnost kojom se disajni organi "brane" od svega što ih iritira. On može da bude toliko jak da bolesnik izbacuje kapljice sekreta iz disajnih puteva brzinom od 150 kilometara na sat, pri čemu one lete unaokolo u prečniku od sedam metara i šire infekciju na osobe u okolini.

Suv kašalj kod odojčadi i male dece je najčešće posledica slivanja sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, koji nadražuje receptore za kašalj, naročito noću, kada dete leži. Međutim, odojče ne zna da iskašljava, pa sekret guta, povrati, ili izbacuje u vidu sluzave stolice. Dugotrajan kašalj ogoli sluznicu disajnih puteva, tako da se simptomi pogoršavaju. Kako većina virusa i sama oštećuje respiratornu sluznicu, kašalj zna da bude uporan i ometa san i hranjenje deteta, koje je kenjkavo i razdražljivo, jer je gladno i umorno.

Kako da zaustavim uporan, suv kašalj kod deteta?

Bebi možete pomoći čišćenjem sekreta u nosu fiziološkim rastvorom - uz

Bebi koja kašlje možete pomoći čišćenjem sekreta u nosu fiziološkim rastvorom - uz pomoć pumpice ili usnog aspiratora, strpljivo čekajući da prehlada prođe

pomoć pumpice ili usnog aspiratora, strpljivo čekajući da prehlada prođe. Za prekidanje suvog kašlja najviše pomažu biljni sirupi na bazi belog sleza, koji ima osobinu da na mestu sa kojim dođe u kontakt stvara finu sluz i tako prekrije ogoljene receptore za kašalj. On ne deluje ispod nivoa ždrela, i nema uticaja na uzročnike infekcije, ali pomaže sluznici da se oporavi.

Kada detetu koje kašlje treba davati antibiotike?

Laici ni u kom slučaju ne treba antibiotike da koriste ili daju deci „na svoju ruku“. Oni se daju samo kod bakterijskih infekcija. Uzročnik prehlade je, po pravilu, neki od virusa, a oni se ne leče antibioticima. Bebu treba da pregleda pedijatar. Kašalj koji deluje kao da dopire „iz dubine“, pogotovo ako je praćen visokom temperaturom, ukazuje na ozbiljniju infekciju (bronhitis ili zapaljenje pluća). Uobičajeno je da se odojče sa visokom temperaturom koje kašlje leči antibioticima, ponekad čak i u bolnici.

Da li se odojčetu smeju davati lekovi za iskašljavanje?

Kada se savlada uzrok, kašalj će da prestane, tako da lekovi za iskašljavanje kod akutnih infekcija

Oprez!

Lekovi za smirivanje kašlja (antitusici), koji deluju ili na receptore ili na centar za kašalj, rezervisani su samo za teže slučajeve. Smeju da se daju maloj deci isključivo po preporuci pedijatra, dok se bebama uopšte ne daju.

uglavnom nisu potrebni. Oni se daju samo deci koja hronično kašlju - a to, po pravilu, nisu bebe. Međutim, i njima treba olakšati izbacivanje obilnog sekreta, i to povećanjem unosa tečnosti - koja će da ga "razvodni" i "odlepi" od sluznice. Ponekad pomažu i biljni sirupi na bazi jagorčevine i bršljana, ali su oni rezervisani samo za stariju odojčad.

Šta raditi u slučaju kada dete uporno kašlje, standardne laboratorijske analize su mu u redu i nema povišenu temperaturu?

Najpre treba isključiti postojanje nekih hroničnih oboljenja ili prisustvo udahnutog stranog tela. Potrebno je da se detetu pored krvne slike i briseva ždrela i nosa uradi otorinolaringološki pregled, odredi nivo imunoglobulina E u krvi, kao i hlora u znoju, proveri ožiljak od BCG vakcine, i uradi parazitološki pregled stolice, a u nekim slučajevima i rendgenski snimak pluća.

Alergijske kožne probe mogu, mada u prvoj godini života i ne moraju, da pokažu prisustvo postojeće alergije - zbog slabe reaktivnosti kože u tom uzrastu. Uporan kašalj može da bude i jedini znak bronhijalne astme, alergijske bolesti koja ima nasledni karakter. Kako nije moguće uraditi sve potrebne testove zbog nesaradnje malog pacijenta, na ovo oboljenje treba posumnjati ako simptomi prolaze pod dejstvom lekova za astmu, a ponovo se javljaju posle izvesnog perioda, naročito ako je dete sklono ekcemima, i ako neko od bližih članova porodice boluje od astme ili polenske kijavice.

Da li dete koje kašlje sme da ide u jasle?

Ne bi trebalo, mada je naša realnost upravo suprotna. Veliki broj mališana tokom zimskih meseci „vuče“ blažu prehladu praćenu kašljem, pri čemu su dobro raspoloženi i lepo jedu. Ipak, ako dobiju povišenu temperaturu, ili im se opšte stanje pogorša, treba da ostanu kod kuće. U kolektivu praktično nije moguće odstraniti sve viruse, jer je dete najzaraznije neposredno pred izbijanje prvih simptoma - kada ga nije moguće prepoznati kao bolesnika i izolovati ga.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica