Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje novorođenčeta: Nega bebe posle fiziološke žutice

Da li je bebi, koja je imala fiziološku žuticu, potrebna posebna nega po izlasku iz porodilišta?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Fiziološka žutica kod beba je normalno stanje, koje se javlja u sklopu prilagođavanja bebinog organizma na novonastale uslove života. Najčeše se javlja drugog ili trećeg dana po rođenju, a prepoznaje se po žutim beonjačama i blago žućkastom tenu bebe. Kojom brzinom će se ovaj proces odvijati, zavisi od količine bilirubina (žučne boje), kapaciteta jetre da ga preradi i prohodnosti žučnih puteva. Jetra novorođenčeta, a naročito nedonoščeta, nije dovoljno zrela da može da otkloni višak bilirubina. Organizam ga se, inače, oslobođa putem stolice. Srećom, procesi koji se odvijaju u organizmu bebe, naročito u crevima, svakim danom sve više čine da se fiziološka žutica krajem prve nedelje spontano povlači.

Povezane vesti

Što se tiče prevencije, pomaže stavljanje bebe na dojku odmah posle porođaja, kao i dojenje na zahtev, kako bi što pre počelo izlučivanje viška bilirubina preko stolice.

Većina novorođenčadi "pregura" žuticu bez ikakve terapije. Međutim, ako žutica ostane do desetog dana života, ili ako je beba jako pospana i nerado sisa, obratite se lekaru.

Pored fiziološke, postoji i patološka žutica.Srećom, ona je daleko ređa. Može da bude izazvana brojnim faktorima, i svakako zahteva lečenje!

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba"u Gradskom zavodu za javno zdravlje

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica