Sa prvim hladnijim danima stigne nam i mnoštvo virusa koji vrlo često prouzrokuju bolove u grlu i dosadan, uporan kašalj. Bilo da vam je potreban sirup za umirenje kašlja ili izbacivanje sekreta, za vas smo odabrali obe varijante.
Svi sirupi se prave od sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, a sirupe mogu konzumirati i mala deca.
1. Limun, med i maslinovo ulje
Potrebno:
1 limun (može i mandarina ili pomorandža).
maslinovo ulje (ili suncokretovo).
Priprema:
Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.
Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj.
Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.
2. Sirup za izbacivanje zrelog i umirenje suvog kašlja
Potrebno:
200g šećera
300ml vode
6 lovorovih listića
7 prstohvata žalfije
1 kašika belog sleza
1 kašika kamilice
2 cm svežeg korena đumbira
1 šipka cimeta
Priprema:
Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta.
Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.
Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.
3. Pivo i šećer
Potrebno:
1/2l piva
150g šećera
Priprema:
Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).
Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.
4. Čaj od crnog luka za iskašljavanje
Potrebno vam je:
1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom
2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.
6dl vode
med, najbolje bagremov
Priprema:
Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.
Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu