Potrebno je:
I deo testa
5 g kvasca
180 ml mineralne vode
280 g brašna
II deo testa:
250 g brašna
1/2 kašičice soli
70 g šećera
5 žumanaca
60 ml mleka
70 g maslaca
fil:
3 dl slatke pavlake
6 dl mleka
200 g šećera
80 g gustina
3 žumanceta
kora od jednog limuna
kora od jedne narandže
10 kapi ekstrakta vanile
Priprema
1. Umutite žumanca, šećer, gustin i malo mleka u glatku smesu.
2. Na šporet stavite šerpu sa mlekom, slatkom pavlakom, vanilom i korom od limuna i narandže. Kad provri, sve procedite i u mleko i slatku pavlaku sipajte pripremljenu smesu od žumanaca. Kuvajte dok se ne zgusne, pokrijte folijom i ohladite.
3. Zamesite sastojke za prvi deo testa i ostavite ga da se diže oko 2 sata.
4. Kad se "predtesto" diglo, napravite glavno testo - dodajte brašno, so, šećer, mleko, žumanca i omekšali maslac. Sve možete umesiti i mikserom (pomoću nastavaka za testo). Mutite dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude i pretvori u kuglu.
5. Prekrijte testo krpom i ostavite da se digne.
6. Testo razvaljajte na otprilike 1 cm širine i vadite modlicom krofne. Ostavite ih da se dignu na krpi (pokrijte drugom krpom).
7. Pecite ih u rerni, bez imalo ulja, na 180 stepeni, dok lepo ne porumene.
8. Pečene krofne prerežite na pola i filujte vanila kremom. Na kraju ih pospite prah šećerom.
Savet plus: Krofne možete puniti i nugat kremom, a vanila krem možete koristiti i kao nadev za eklere, princes krofne i druge kremaste kolače.
PROBAJTE I...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna