Potrebno je:

I deo testa

5 g kvasca

180 ml mineralne vode

280 g brašna

II deo testa:

250 g brašna

1/2 kašičice soli

70 g šećera

5 žumanaca

60 ml mleka

70 g maslaca

fil:

3 dl slatke pavlake

6 dl mleka

200 g šećera

80 g gustina

3 žumanceta

kora od jednog limuna

kora od jedne narandže

10 kapi ekstrakta vanile

Priprema

1. Umutite žumanca, šećer, gustin i malo mleka u glatku smesu.

2. Na šporet stavite šerpu sa mlekom, slatkom pavlakom, vanilom i korom od limuna i narandže. Kad provri, sve procedite i u mleko i slatku pavlaku sipajte pripremljenu smesu od žumanaca. Kuvajte dok se ne zgusne, pokrijte folijom i ohladite.

3. Zamesite sastojke za prvi deo testa i ostavite ga da se diže oko 2 sata.

4. Kad se "predtesto" diglo, napravite glavno testo - dodajte brašno, so, šećer, mleko, žumanca i omekšali maslac. Sve možete umesiti i mikserom (pomoću nastavaka za testo). Mutite dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude i pretvori u kuglu.

5. Prekrijte testo krpom i ostavite da se digne.

6. Testo razvaljajte na otprilike 1 cm širine i vadite modlicom krofne. Ostavite ih da se dignu na krpi (pokrijte drugom krpom).

7. Pecite ih u rerni, bez imalo ulja, na 180 stepeni, dok lepo ne porumene.

8. Pečene krofne prerežite na pola i filujte vanila kremom. Na kraju ih pospite prah šećerom.

Savet plus: Krofne možete puniti i nugat kremom, a vanila krem možete koristiti i kao nadev za eklere, princes krofne i druge kremaste kolače.

PROBAJTE I...