Ukoliko ste mislili da su sve vrste luka iste - razmislite još jednom. Svaka sorta luka ima drugačiji ukus i najbolje ide uz različite vrste jela. Ispostavilo se da su različitosti među vrstama luka malo veće od samog ukusa. 

Da biste na najbolji mogući način iskoristili ukus crnog luka, evo kako da korisitie različite sorte:

Crni luk

Tradicionalni žuti luk ima najjaču aromu od svih vrsti luka, te je za većinu jela uglavnom najbolji izbor. Najpre skinite ljusku, pa onda isecite na sitne kockice. 

Crveni luk

Crveni luk ima najbolji ukus kada se ne kuva. Iz tog razloga, ovaj luk ćete najčešće videti u burgerima i salatama, a dobar je i za grilovanje. Crveni luk ima manje šećera od žutog luka i sadrži antioksidante koji su dobri u prevenciji raka. Najbolje ga je seći na kolutove. 

Srebrenjak

Ukoliko želite da jela budu malo hrskavija, luk srebrenjak je najbolji izbor. Ovaj luk takođe možete da korisitite u jelima u kojima želite malo više teksture. Srebrenjak ćete najčešće naći na pici ili meksičkoj hrani, a on takođe ima i antiinflamatorna svojstva. Najbolje ga je seći na kriške (polukolutove), koliko god želite da budu tanki. 

Luk šalot

Luk šalot je manji luk u obliku badema, zlatno-rozikaste kore. Ova vrsta crnog luka je nešto slađa i blaga, te se najbolje upotrebljava u sirovom stanju u slatama. Šalot je nešto skuplji od ostalih vrsti crnog luka, a najbolje ga je seći na kriške.

Mladi luk

Mladi crni luk se najbolje upotrebljava u sirovom stanju, ali se može i kuvati. Takođe, nemojte se ustručavati da kuvate i perca (zeleni deo).