Mogli bismo mnogo toga da naučimo od Francuza...

Sasvim obična kantina u francuskoj školi u svojoj ponudi nema smrznutu hranu koja se podgreva u mikrotalasnoj pećnici, već se hrana priprema na licu mesta u školskoj kuhinji.

Svaka užina sastoji se iz jela sa sirom i deserta. Tamošnja deca idu u školu četiri dana nedeljno, jer preskaču sredu. Francuska deca mahom pešače do škole, ne voze ih roditelji kolima.

Svakog dana u sklopu školskog rasporeda imaju i sat i po vremena fizičke aktivnosti.

Njihove porcije sa hranom su prilagođene njihovom uzrastu, pa zbog toga ne dolazi do prejedanja.

Jedan tipičan dečji ručak, bilo da ga jedu kod kuće ili u školi, sastoji se iz salata od krastavaca i paradajza, marinirane junetine sa pečurkama i brokolijem, dok se za desert zaslade tartom od jabuka i sira.

Generalno, tamošnja deca ne prave problem kada je hrana u pitanju jer su od malih nogu naučeni da jedu ono što im se stavi na tanjir.