Iako se pečurke često svrstavaju među povrće, jer zaista poseduju neke osobine povrća - siromašne su kalorijama, bez holesterola su, masti i soli, one su u nutritivnom smislu posebna grupa. Rastu svuda u svetu, i vrlo su cenjena hrana u mnogim kulturama.
Hiljadama godina pečurke su uspešno korišćene u kineskoj medicini, u terapiji mnogih bolesti. Faraoni su ih smatrali poslasticom, Grci verovali da daju snagu ratnicima, Rimljani ih poštovali kao božji dar i servirali samo u svečanim prilikama. Danas uživamo u njima zbog njihovog ukusa i strukture.
Jedinstven nutritivni sastav
Iako imaju čvrstu strukturu, sadržaj vode u pečurkama iznosi čak 80 do 90 odsto. U njima se nalazi velika količina proteina, po sastavu sličnih onima iz graška i pasulja. U odnosu na proteine iz životinjskih izvora, proteini
Pečurke su jedinstvene što se tiče nekih esencijalnih minerala, kao što je selen, koji igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema. Izvanredan su izvor kalijuma (ima ga više nego u istoj količini banane), gvožđa, cinka i bakra. Obiluju vitaminima B grupe, koji potpomažu oslobađanje energije iz proteina, masti i ugljenih hidrata. Sadrže značajne količine vitamina E, antioksidansa koji neutrališe slobodne radikale, i takođe ima značajnu ulogu u imunom odgovoru organizma. Jedini su biljni prirodni izvor vitamina D.
Pečurke imaju veliki sadržaj vlakana (8 do 10 odsto), koja su važna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Kao i sva vlaknasta hrana, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Takođe sadrže neke materije kojih nema u drugim namirnicama, ili ih ima u manjoj količini - kao što su glikogen, manitol, hitin i glukani.
Zaslužne za jačanje imuniteta
Pečurke povećavaju produkciju ćelija bele krvne loze, koje su odgovorne za odbranu organizma od infekcija.
Kada je imuni sistem izložen dejstvu patogena (virusa i bakterija), telo počinje da uvećava broj funkcionalnih ćelija imunog sistema. Pečurke potpomažu imune funkcije tako što povećavaju produkciju citokina - proteina sličnih hormonima, koji imaju značajnu ulogu u odbrani organizma od bolesti.
Veliki broj vrsta
Glavna sezona pečuraka je kasno leto i jesen. Danas se uzgaja dosta vrsta: šampinjoni, bukovače, lisičarke, šitake. Ima zaista mnogo varijanti.
Šampinjoni
Najčešće se koriste u ishrani dece. Postoje beli i smeđi, koji imaju jači miris. Prijatnog su i blagog ukusa, koji se intenzivira kuvanjem. Često se pripremaju sa drugim povrćem, a u kombinaciji sa krompirom, ili punjene sirom -
Na raspolaganju su čitave godine, a u frižideru mogu da se čuvaju do pet dana u originalnom pakovanju, ili papirnoj kesi. U ishranu odojčadi se uvode posle navršenih šest meseci. U jednom obroku se može dati četiri do šest šampinjona, ili dve-tri kašike iseckanih.
Bukovače
Vrlo su ukusne, prijatnog mirisa. S obzirom da su bogate belančevinama, veoma su hranljive. Po hranljivosti su bliže zelenim mahunarkama nego mesu. Ove aromatične pečurke deluju antioksidantno i antialergijski.
Vrganji
Najpoznatije su šumske pečurke. Bogate su proteinima, nekim šećerima, mineralima i vitaminima, a koriste se za razna jela, priloge i salate. Sezona vrganja počinje krajem proleća i traje do kraja jeseni.
Šitake
U kineskoj i japanskoj medicini se nekoliko hiljada godina koriste u terapiji prehlade i gripa, a imunoglukan - izolovan iz njih, direktno utiče na stimulaciju imunog sistema.
Čuvanje i upotreba
Zbog visokog sadržaja vode, pečurke ne mogu dugo da stoje. U frižideru opstaju do pet dana. Za duže stajanje, treba ih blanširati i zamrznuti, ali za razliku od drugog povrća - pre ponovne upotrebe ih ne treba odmrzavati, već ih spremati zamrznute.
Pečurke se koriste sveže, sušene, konzervisane, marinirane. Dobro se kombinuju sa jelima od povrća, pastom i pirinčem, ali i sa mesnim jelima - dajući im specifičan ukus. Za to su zaslužna eterična ulja. Ona pečurkama daju svojstven ukus i miris, koje prilikom pripremanja treba sačuvati. Stoga začine treba koristiti umereno, da ne bi potisnuli njihov ukus.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna