Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite dečje povrede u kući

Kuća je puna opasnosti za decu: šiljati, oštri predmeti, vruća voda iz česme... Uklonite rizike i stvorite bezbedno okruženje za dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji treba da detetu stalno ponavljaju pravila (uvek na isti način) kojima se postiže sigurnost, i to svaki put kada dete pokuša da ih prekrši. Tako će ono naučiti da vrste nesigurnog ponašanja nikada neće biti prihvaćene. Treba mnogo vežbanja, mnogo strpljenja i ponavljanja.

Ovde smo istakli najvažnije poruke za roditelje, koje se odnose na stvaranje bezbednog okruženja za dete u kući:

■ Uvek budite uz svoju bebu. Ne ostavljajte je samu u kolima ili u kući, a ni u blizini vode.

■ Sklonite ili bacite sve plastične kese. Beba može da se uguši ako proguta komadiće kese ili njima pokrije nos ili usta. Stoga kese treba držati van dohvata dece.

■ Neka mesto gde vaša beba spava bude sigurno. Rešetke na krevetiću ne bi smele da budu na razmaku većem od tri prsta. Dušek mora da bude odgovarajuće veličine, tako da ne bude praznog prostora između njega i stranica krevetića/kolevke. Pored toga, bebe mogu da zadobiju povrede padom sa kreveta odraslih. Zato ne ostavljajte bebu samu na svom krevetu.

■ Ne tresite bebu i ne igrajte se grubo sa njom. Bebe lako bivaju povređene. Trešenje bebe može da prouzrokuje opasne povrede glave i vrata.

■ Nemojte da držite svoju bebu u naručju dok jedete vruću hranu. Prosuta hrana može da dovede do opekotina.

■ Budite pažljivi pri korišćenju električnog fena. Bebini prstići mogu da uđu kroz prednji deo većine modela. Bebe takođe vole da zabadaju predmete u fen.

■ Držite oštre predmete podalje od bebe. Nepoželjne su makaze, žileti, noževi, vešalice, čak i olovke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica