Zatvor može da bude problem i odojčadi i veće dece. Na sreću, većina mališana sa konstipacijom je zdrava. Inače, konzistencija i broj stolica varira u zavisnosti od uzrasta, ali i od deteta do deteta.
Što se tiče odojčadi, ona mogu da prazne creva na dva-tri dana, a često se dešava da se tom prilikom naprežu i stenju. Ali, ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kada postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može da bude znak konstipacije.
Češća kod beba koje ne sisaju
Treba imati u vidu i da se mnoga odojčad na prirodnoj ishrani «prazne» jednom nedeljno, pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari. Stolica se sastoji od male količine neapsorbovanih proteina od usirenog mleka i velike količine crevne sekrecije, uglavnom sluzi i, naravno, mnogo bučnih gasova. Odojčad na mlečnoj formuli ima više ostataka u debelom crevu, pa je prava konstipacija kod odojčadi na veštačkom mleku mnogo češća.
I apetit je smanjen
Znak da beba ima zatvor je kada se teško oslobađa stolice, koja je obično tvrda i suva (zrnasta kao šljunak), a pražnjenje je praćeno bolom. Dete tada savija nožice prema trbuhu - stenjući, uz grimase, a stolica po površini može da bude išarana žilicama krvi. Često je prisutna abdominalna nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen.
Uzroci konstipacije
Normalno, kada se svari, hrana se kreće preme crevima: voda i hranljivi sastojci se apsorbuju, a otpadni materijal postaje stolica. Da bi se formirala meka stolica, voda se vraća u taj materijal, dok se mišići završnog dela creva i rektuma kontrahuju i opuštaju - kako bi izbacili stolicu.
Konstipaciju uzrokuje loša funkcija bilo koje komponente ovog mehanizma: ili suviše malo vode, ili loši mišićni pokreti. Biti «začepljen» tvrdom stolicom je vrlo neugodno, posebno što to može da postane stalni problem. Tvrdu stolicu dete zadržava u crevima, a što duže ona ostaje tamo, slabiji je tonus mišića. Tako stvrdnuta stolica, prolazeći kroz uzani rektum, često proizvodi fisure (prskotine), pa stolica biva prošarana krvlju. Beba očekuje bol i zadržava stolicu, što je čini još tvrđom i bolnijom za prolaženje. To bebu plaši i ona ne želi da prazni creva.
Razlozi za nastanak konstipacije u uzrastu odojčeta može da bude nova hrana i mleko (prelazak sa dojenja ili formule na kravlje), ili prevelika količina kravljeg mleka, ili premalo vode. Takođe, kada je dete uznemireno, i njegove intestinalne funkcije su uznemirene, što može da izazove konstipaciju ili dijareju (proliv). Možda ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka, ili ne uzima dovoljno vlakana.
Ishrana odojčadi koja ima zatvor
Odojčetu koje pati od zatvora, treba dati više tečnosti i više vlakana (žitarice u prvoj i drugoj godini). Kada dođe vreme za uvođenje povrća, treba izabrati ono sa dosta ostatka (grašak, brokoli, pasulj, tikvica, paradajz). Sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, privlači vodu i tako čini masu stolice (od šljive, ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka). Količina soka u prvoj godini ne bi trebalo da iznosi više od 120 mililitara. Korisno je i konzumiranje pirea od šljiva. Ako se odojče hrani adaptiranom formulom, treba mu češće dati manje količine. Kod uvođenja žitarica, umesto pirinča uvesti kukuruz.
Ako je konstipacija izrazito uporna, nakon konsultacije sa pedijatrom treba upotrebiti glicerolske supozitorije (čepiće), ne češće nego na nekoliko dana.
Konstipacija kod malog deteta
Kada je reč o malom detetu, zatvor predstavlja jedan od najneugodnijih problema. Često je emocionalno uslovljen kod dece u drugoj i trećoj godini koja prolaze kroz «negativnu» fazu, pa se tako protive i pražnjenju. Neki mališani jedu previše hrane bogate mastima a siromašne vlaknima (grickalice, gusti sokovi), a piju malo tečnosti. Manjak fizičke aktivnosti (uglavnom gledanje TV-a, kompjuterske igrice) ponekad pogoršava loše uspostavljene navike pražnjenja. Mnoga deca ovog uzrasta su suviše okupirana igrom, pa ne reaguju na «signal» za pražnjenje creva, ili ga ignorišu. Što ga duže ignorišu, više se vode iz stolice apsorbuje i ona postaje čvršća, tako da dete ulazi u začarani krug - gde je defekacija sve teža. Tačnije, konstipacija se pogoršava.
Važno je stvoriti naviku
Roditelji bi trebalo da nauče dete da prepozna znake koji prethode crevnom pražnjenju, da prepozna «prirodni poziv». Vrlo je važno da se ono privoli na to. Kod njega treba da se stvori navika pražnjenja creva, da to prihvati isto kao pranje zuba i spavanje.
Iako je konstipacija hronično stanje, nju je teško tretirati, jer teško i bolno pražnjenje nije nešto sa čime će dete naučiti da živi. Postepeno, podesnom ishranom i eventualnim medikamentnim intervencijama, može da se postigne redovno pražnjenje.
Kako se postavlja dijagnoza
Dijagnoza zatvora kod deteta ovog uzrasta se postavlja:
- na osnovu podataka koliko se dete često prazni
- da li se dete žali ili ima bol prilikom defekacije
- da li steže zube i crveni se u licu kada pokušava da se oslobodi stolice
- na osnovu podataka o tome iz čega se sastoji ishrana
- da li je bilo nekih stresnih događaja u poslednje vreme
- koliko često mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje
Kakav je tretman kod malog deteta
* Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
* Dete bi nekoliko puta dnevno trebalo da ide u toalet radi «probe» pražnjenja, naročito posle doručka.
* Treba podsetiti dete da ide u toalet kada oseti napone.
* Laksativni efekat (lakše pražnjenje creva) ima konzumiranje kruške, šljive, kajsije, breskve, banane...
* Banana (zrela) ima veliku vrednost kod konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Pektin iz banane apsorbuje vodu i tako čini masu, koja pokreće creva.
* Lisnato povrće, kupus, šargarepa, sveže i sušeno voće (šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
* Neko povrće - celer, na primer, ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne, veoma je važno da se pije dovoljna količina vode, kako bi se pomogao prolazak stolice kroz creva. Detetu treba ponuditi voće i povrće krupnije strukture, kao i integralni hleb, žitarice i krompir.
Hrana koja može da pomogne kod zatvora
Hrana koja «podmazuje» digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla
Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla
Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, naročito acidofilni napici - jogurt, kefir (korisne bakterije Lactobacillus bifidus, L. bulgaricum... pomažu da se obnovi biokultura).
Šta je još dobro?
â—˜ mineralna voda koja sadrži magnezijum
â—˜ čorba od povrća takođe sadrži dosta vlakana, a i povećava unos tečnosti
â—˜ preparati kompleksa vitamina B
â—˜ čaj od belog sleza
â—˜ neki medikamenti kao metilceluloza ili slabo apsorbovan produkt šećera - laktuloza, koja privlači vodu i tako čini masu stolice
â—˜ fizičke vežbe
RECEPTI
Blendirano voće
Potrebno je:
- pola šolje suvog grožđa
- šest suvih šljiva
- jedna pomorandža
- neoljuštena jabuka
- kašika soka od pomorandže
- kašika soka od šljiva
Priprema: Izblendirati. Ohladiti. Uzimati tri puta dnevno po jednu kašiku.
Junetina i mlad pasulj
Potrebno je:
- 120 g sitno iseckanog bifteka
- 50 g zelenog pasulja
- jedan krompir
Priprema: Prokuvati meso u malo vode, pa dodati pasulj. Kad je do pola kuvan, dodati krompir. Skuvano meso i povrće izgnječiti.
Čorba od povrća
Potrebno je:
- manja tikvica, tanko isečena
- dve šargarepe srednje veličine, isečene na kockice
- deset šampinjona, isečenih na listiće
- dva struka celera, isečena na kockice
- veći krompir, isečen na kockice
- 200 g graška
- šolja kuvanog paradajza
- dve kašičice isitnjenog peršuna
- kašičica belog luka
- dve kašičice suvog origana
- soli i bibera po ukusu
Priprema: Staviti sve u ekspres lonac, naliti vodom, posoliti, pobiberiti i kuvati 20 minuta. Ocediti, izblendirati, vratiti u tečnost, pa prokuvati još nekoliko minuta
Dinstani praziluk, paškanat i krompir
Potrebno je:
- dva mala praziluka, isečena na kolutove
- dva krompira, isečena na kockice
- paškanat, isečen na kocke
- dve kašike maslinovog ulja
- pola kašičice seckanog peršuna
- malo parmezana za posipanje
Priprema: Zagrejati ulje, propržiti praziluk dva-tri minuta, dodati krompir i paškanat. Naliti vodom i krčkati dok povrće ne omekša. Pre služenja posuti parmezanom
Špargle sa paradajzom
Potrebno je:
- 100 g špargli
- pola šolje šampinjona, isečenih na listove
- mali paradajz, isečen na kriške
- kašičica kukuruznog brašna
- kašičica ulja
Priprema: Špargle očistiti, iseći dijagonalno na kraće komadiće. Zagrejati ulje, staviti špargle i iseckan crni luk, dinstati tri minuta. Zatim dodati šampinjone i paradajz, dinstati još tri minuta. Dodati kukuruzno brašno, razmućeno u malo vode i kuvati dok povrće ne omekša.
Pasulj sa povrćem
Potrebno je:
- konzerva pasulja ili 400 g kuvanog pasulja
- 100 g šampinjona, isečenih na listiće
- mala tikvica, isečena na kriške
- dva zrela paradajza, isečena na tanke kriške
- glavica crnog luka, isitnjena
- kašičica sitno iseckanog peršuna
- kašičica maslinovog ulja
Priprema: Zagrejati maslinovo ulje, izdinstati luk. Dodati šampinjone, tikvicu i paradajz i kuvati dok povrće ne mekša. Dodati kuvani pasulj, kuvati još oko dvadeset minuta na tihoj vatri i posuti peršunom pre serviranja.
Cvekla iz turšije sa krastavcem
Potrebno je:
- cvekla iz turšije ili dve kašike isečene kisele cvekle
- manja glavica crnog luka
- manji krastavac, oljušten i bez semena
- pola kašičice mirođije
- kašičica maslinovog ulja
Priprema: Pomešati sve sastojke neposredno pre serviranja.
Pita od bundeve
Potrebno je:
- šolja brašna
- pola šolje griza
- trećina šolje smeđeg šećera
- 125 g butera
- 500 g pečene bundeve (bez kore)
- 400 ml mleka
- dva jajeta
- četvrtina šolje šećera
- kašičica cimeta
- četvrtina kašičice karanfilića
Priprema: Od prva četiri sastojka umesiti koru i staviti u četvrtast pleh da se peče 15 minuta na 175 stepeni. Pomešati ostale sastojke i staviti preko polupečenog testa, zatim vratiti u rernu i peći još 35 minuta.
Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna