U be­lan­ce­tu se na­la­ze četi­ri glav­na aler­go­ge­na pro­te­i­na: ovo­mu­ko­id, oval­bu­min (čini 50 od­sto be­lan­ce­ta), ovo­tran­sfe­rin i li­zo­zim.

Većina ma­lišana koja ima aler­gij­u na ja­je, aler­gična je na pro­te­i­ne be­lan­ce­ta, ali ima i de­ce ko­ja su aler­gična na žumančane pro­te­i­ne (raz­ličite po sa­sta­vu od onih u be­lan­ce­tu).

Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana.

Simp­to­mi aler­gi­je na ja­ja uključuju

- ri­ni­tis (ki­ja­vi­ca), kon­junk­ti­vi­tis (upa­la ka­pa­ka i be­on­jače oka)

- otok usa­na, nep­ca i je­zi­ka

Sezonski karakterZnačajan pro­ce­nat de­ce aler­gične na ja­ja ima i aler­gi­ju na in­ha­la­tor­ne aler­ge­ne (one ko­ji se udišu). Zbog to­ga aler­gi­ja na ja­ja po­ne­kad ima sezon­ski ka­rak­ter. Na­i­me, aler­gi­ja na po­len i ko­rov može da iza­zo­ve i re­ak­ci­ju na ja­ja, ka­da je se­zo­na tih po­le­na.

- ast­mu

- mučni­nu, bol u tr­bu­hu, po­vraćan­je

- ne­na­pre­do­van­je

Preventiva

Pošto po­sto­ji ge­net­ska pre­di­spo­zi­ci­ja za ovu vr­stu aler­gi­je, sa­ve­tu­je se da de­ca iz ato­pij­skih po­ro­di­ca (sa isto­ri­jom aler­gi­je), ili ona koja imaju ekce­m - bu­du što duže na pri­rod­noj is­hra­ni (da si­sa­ju), a da se ja­ja u is­hra­nu uve­du kasnije.

Do­jil­je iz op­te­rećenih po­ro­di­ca bi tre­balo da iz­be­ga­va­ju ja­ja to­kom pr­vih šest me­se­ci be­bi­nog živo­ta, jer be­be mo­gu da se sen­zi­bi­lišu na ma­le količine aler­ge­na ko­je prođu kroz mle­ko.

Ja­je je glav­na kom­po­nen­ta ra­znih pre­li­va, pu­din­ga, ma­jo­ne­za, ali i ma­ka­ro­na, kek­sa, slat­kiša (obično se ko­ri­sti kao za­me­na za ma­sti u sla­do­le­du i smr­znu­tim slat­kišima).

Ako de­te ima aler­gi­ju, ja­ja mo­ra­ju da se iz­o­sta­ve iz is­hra­ne. Za­to pri­li­kom pri­pre­me ob­ro­ka tre­ba da se ko­ri­ste za­me­ne za ja­ja: žela­tin, kva­sac, pi­re od ba­na­ne ili kaj­si­je, prašak za pe­ci­vo, to­fu (sir od so­je), so­ji­no mle­ko.

Pre­po­ru­ka za re­cep­te bez ja­ja

- dve kašike voćnog pi­rea za sva­ko ja­je u re­cep­tu

- dve kašike pi­rea od po­vrća za sva­ko ja­je u su­pi, so­su i osta­lim je­li­ma

- da bi se uku­vao voćni de­zert, ume­sto sva­kog ja­je­ta uze­ti kašičicu žela­ti­na po­mešanog sa dve kašike tečno­sti

Za­me­na za jed­no ja­je u re­cep­tu

- dve kašike su­sa­ma, kašičica praška za pe­ci­vo, kašičica sirćeta i kašika

bil­jnog ul­ja, kašičica su­vog kva­sca ras­tvo­re­nog u četvr­ti­ni čaše to­ple vo­de

Do­zvol­je­ne na­mir­ni­ce kod aler­gi­je na mle­ko i ja­ja

- me­so - jag­njeće, te­leće, ju­neće, pi­leće, ćureće, guščije

- iz­nu­tri­ca - je­tra

- ri­ba - sveža ili za­mr­znu­ta

- voće

- ma­sti - bil­jna ul­ja, mast, mar­ga­rin za mešen­je

- po­vrće

- pšeni­ca, raž, ovas, ku­ku­ruz, pi­ri­nač, griz

- žita­ri­ce za be­be, korn­fleks

- hleb - in­te­gral­ni, be­li bez mle­ka

- keks bez ja­ja i mle­ka

- čaj, ka­kao, gor­ka čoko­la­da

- šećeri - šećer, med, džem, marm­e­la­da

- so, začini

Šta izbegavati

Supstance koje treba izbegavati su: albumen, lecitin, ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin.

Hrana koja sadrži jaja: hleb i peciva sa glaziranom korom, palačinke, krofne, puding, gotove supe, sla­do­led, ra­zni kre­mo­vi, čoko­la­da, pre­li­vi za sa­la­tu, ma­jo­nez...

Osim toga, jaja mogu da budu sadržana u pojedinim šamponima, nekim vakcinama, određenim slikarskim bojama, sapunima...

Najčešća pitanja

Da li deca koja su  alergična na jaja mogu da jedu pileće meso?

U najvećem broju slučajeva, odgovor je DA. Najčešće se dešava da antitela protiv jaja identifikuju piletinu kao različitu, pa ta vrsta mesa može bezbedno da se jede.

Da li osobe alergične na belance mogu da jedu žumance?

Jaje ima dve alergološke komponente: žumance i belance. Belance je komponenta koja izaziva mnogo ozbiljnije reakcije, ali je mala razlika na šta je dete alergično - jer je teško odvojiti belance od žumanceta, pa čak i vrlo male količine alergena mogu da izazovu alergiju.

Recept bez jaja

Kolač od sira

Potrebno je:

- šolja prezli

- četvrt šolje šećera

- četvrt šolje margarina

- tabla želatina

- četvrt šolje hladne vode

- 250 g krem sira

- pola šolje šećera

- tri četvrti šolje mleka

- četvrt šolje limunovog soka

- šolja umućenog šlaga

- pola kilograma jagoda isečenih na polovine

Priprema: Pomešati prezle, šećer i margarin, staviti na dno kalupa. Razmekšati želatin u vodi, zagrejati dok se ne rastopi. Krem sir i šećer umutiti mikserom, dodati mleko i limunov sok. Pomešati sa umućenom pavlakom, staviti preko kore. Rashladiti. Preko toga staviti jagode.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista