Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Tužan sam kada to radiš': Četiri rečenice koje nikad ne treba da govorite deci

Pogledajte koje bi fraze trebalo da izbegavate da govorite svojoj deci.

  Izvor: Shutterstock

Roditelji uglavnom ne žele svojoj deci da govore stvari kojim ih mogu povrediti ili koje im štete, ali to ponekad rade. Umorni su, pod pritiskom ili su frustrirani nakon što su 600 puta decu zamolili istu stvar, ali nisu dobili odgovor niti ikakvu reakciju. Takođe, ljudi ponekad nehotice ponavljaju stvari koje su njima govorili u detinjstvu, za koje nisu ni znali da su uzele emocionalni danak.

Zato je HuffPost izdvojio neke od potencijalno štetnih fraza koje bi bilo bolje izbeći.

1. To nije ništa strašno

Deca često plaču ili imaju ispade zbog stvari koje se čine stvarno nebitnim, ali štetno je umanjiti njihove vrlo stvarne osećaje govoreći im da "dramatizuju bez razloga".

"Ti mali problemi i emocije koje dolaze sa njima zapravo su ogromni za našu decu", rekla je Emi mek Kredi, autorka knjige If I Have to Tell You One More Time.

Kako objašnjava, takvim komentarima deci šaljemo poruku da njihove emocije nisu važne ili da je glupo biti uplašen ili razočaran.

2. Ti nikada/ti uvek radiš to

Deca imaju svoje obrasce ponašanja, ali reći da vaše dete "uvek" ili "nikad" nešto (ne)čini jednostavno nije istinito.


Takvim izjavama propuštate priliku da ih naučite šta bi trebalo i što mogu učiniti sledeći put.

3. Tužan sam kada to radiš

Činjenica da vas dete ne sluša bi vas mogla stvarno rastužiti, ali važno je postaviti (i zadržati) granice, a da pritom ne krivite dete zbog svojih osećaja. Ti osećaji su vaši, a ne njegovi. Osim toga, stvarate presedan potencijalno mu dajući do znanja da ima moć da utiče na vaše raspoloženje.

"Kad se deca osećaju kao da upravo ona odlučuju jeste li srećni, tužni ili besni, mogu iskoristiti priliku da vas i dalje guraju do vlastitih granica", rekla je Mek Kredi objasnivši da deca tako uče da manipulišu drugima.

4. Pusti me da ja to uradim

Kad čekate da vaše dete izvrši jednostavan zadatak koji naizgled traje zauvijek, vaš instinkt bi mogao reći da jednostavno sami to odradite. Ali pokušajte to da izbegnete ako možete.

"Time svom detetu šaljete poruku da ono nije sposobno za to, pa se vi morate uključiti. To je i obeshrabrujuće i stvarno frustrirajuće", kaže Mek Kredi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica