Koje ciste jajnika utiču na plodnost, a koje ne? Nisu sve zabrinjavajuće ako se otkriju na vreme

Neke ciste koje se formiraju u jajniku ili na njegovoj površini povezane su sa smanjenim šansama za trudnoću. Sve zavisi od tipa, a redovni pregledi i odlazak kod lekara čim primetite neku promenu ciklula, najbolja su prevencija.

Shutterstock

Ako su vam otrkivene ciste jajnika to ne mora nužno da znači da ćete imati problem da ostanete u drugom stanju. Vaš ginekolog objasniće o kom se tipu radi i koliko ima veze sa plodnošću, kako prenosi Mejo klinika.

Ciste jajnika koje mogu uticati na vašu plodnost su:

Endometriomi

Endometriomi su ciste uzrokovane često bolnim stanjem koje se zove endometrioza. Kod endometrioze, tkivo koje je slično unutrašnjoj sluznici materice raste izvan materice. Ciste endometrioma mogu biti povezane sa problemima u trudnoći.

Ciste na jajnicima kao rezultat sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje karakteriše mnogo malih cista na jajnicima. Takođe uključuje cikluse koji nisu redovni i visoke nivoe određenih hormona. PCOS može dovesti do ređe ovulacije. Ovulacija je faza menstrualnog ciklusa kada jajnik oslobađa jajnu ćeliju. Ako ovulacija nije redovna, javljaju se problemi plodnosti.

Ove vrste cista jajnika generalno ne utiču na plodnost:

Funkcionalne ciste

Funkcionalne ciste su najčešći tip cisti jajnika. Nastaju tokom redovnog menstrualnog ciklusa i ne izazivaju niti igraju ulogu u neplodnosti. U stvari, dobijanje funkcionalnih cista znači da se odvijaju ključne funkcije koje vode do plodnosti.

Cistadenomi

Cistadenomi su izrasline koje nastaju sa spoljašnje površine jajnika. Zahtevaju lečenje ako narastu preveliki. Ali oni ne utiču na plodnost.

Dermoidne ciste

Ove ciste obično sadrže i tkivo i tečnost. Tkivo može uključivati kožu, kosu ili čak zube. Ali dermoidne ciste nisu povezane sa neplodnošću.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson