Kada se odlučite na potomstvo, teško je smanjiti uzbuđenje po pitanju trudnoće. "Kada ću uspeti da zatrudnim", pitanje je koje sa sobom ne nosi lak odgovor.

To je prilično individualno i nekada ne postoji konkretan razlog da ne uspete, iako redovno pokušavate neko vreme.

Koliko je, u proseku, potrebno vremena da zatrudnim?

Neki parovi uspeju već u prvih mesec dana od prestanka kontracepcije, dok je nekima potrebno više meseci, pa čak i godinu dana da prirodno zatrudne. U proseku, svaki par ima nekih 20 - 25 posto šansi da sa svakim ciklusom začne. Čak 90 posto parova u roku od godinu dana uspe da zatrudni, 95 posto njih u toku dve godine. Lekari obično ne istražuju potencijalni problem sa začećem dok ne prođe godinu dana.

Koji faktori mogu uticati?

Iako medicinsko stanje može dovesti do problema, a često su godine te koje su presudne. Nažalost, tako je. Kako mi starimo, tako stare i naši organi, te zatrudnjivanje može biti malo otežano.

Prema Britanskom nacionalnom zdravstvenom servisu, žene u ranim dvadesetim su tri puta plodnije od žena u kasnim tridesetim.

Ipak, nemojte očajavati. To ne znači da je nemoguće ostvariti se u ulozi majke ukoliko ste čekale svoje tridesete godine. Samo imajte na umu da ćete možda morati malo duže da radite na začeću.