Dok se u inostranstvu smatra da je porast broja žena koje u starijem dobu ostaju u drugom stanju posledica jurenja za karijerom, kod nas je ipak nešto drugačije. Potraga za poslom i stabilnošću koje on donosi, mnoge žene je lišio planova o trudnoći u dvadesetim, ali i u tridesetim. U poslednje dve decenije broj majki mlađih od trideset godina drastično je opao, dok se broj žena koje se odlučuju za trudnoću u tridesetim i četrdesetim godinama povećao. Mada su žene mahom svesne činjenice da je mogućnost začeća manja s godinama, životne okolnosti ih ipak nagone da se opredele za ovaj korak.

Procenat uspešnosti VTO

Statistika kaže da žene ispod 40 godina koje prođu kroz najviše tri tretmana vantelesne oplodnje, imaju čak 70 odsto mogućnosti da ostanu trudne. Ženama između 39. i 43. godine šanse su manje, od 35 do 40 odsto. Zato se i granica za programe vantelesne oplodnje u Evropi pomerila na 47 godina, a u Americi čak na 55 godina.

Zdravim navikama do potomstvaNezavisno od životnog doba, svaka žena mora da se potrudi i obezbedi dobro zdravstveno stanje. To podrazumeva balansiranu ishranu, odnosno odgovarajuće unošenje minerala i vitamina, naročito folne kiseline, ali i prekid sa lošim navikama kao što su pušenje i alkohol.– Budite aktivni, oslobađajte se stresa, vodite računa o ishrani, a naročito o unošenju folnih kiselina, vitamina C i cinka. Sve to predstavlja dobru osnovu organizma da pripremi vaše telo za velike izazove kakivi su trudnoća i rađanje deteta – kaže dr Radulović.

U ovim zemljama, međutim, stručnjaci savetuju da se parovi koji žele da u kasnijem životnom dobu postanu roditelji, odmah opredele za vantelesnu oplodnju, jer je verovatnoća da im se želja za roditeljstvom ostvari u tom slučaju daleko veća. 

Maraja Keri, Ema Tomson, Selin Dion, Kortni Koks i Nikol Kidman samo su neke od mnogih koje su postale majke posle četrdesete zahvaljujući vantelesnoj oplodnji. Da ostvarenje roditeljstva uz vantelesnu oplodnju više nije tabu tema ni kod nas, govori i to što se o tome izjašnjavaju i mnoge naše poznate mame  – od Svetlane Cece Ražnatović, preko Seke Aleksić, do Goce Tržan. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, u 52. godini postala je majka i glumica Ljiljana Jakšić.

Biološki sat

Šanse za implantaciju i ostvarenje trudnoće najviše zavise od kvaliteta embriona, funkcija jajnika i spremnosti materice da primi embrion. Stručnjak u oblasti reproduktivnog zdravlja prof dr. Slobodan R. Radulović napominje da se faktor „biološkog sata“ ipak ne može zanemariti. Žene koje imaju više od 40 godina moraju da započnu lečenje proširenom analizom stanja organizma i reproduktivnih organa. To uključuje dodatna ispitivanja krvi i hormonskih, kao i somatskih disfunkcija.

– Izuzetno je važno da uz primenu svih najsavremenijih medicinskih znanja i tehnika, svaki program bude prilagođen individualnoj kliničkoj slici pacijentkinje – kaže prof. dr Radulović.

Verovanja i zablude

Svaki čovek je jedinka za sebe, tako da stanje organizma neke starije osobe može da bude bolje od zdravlja mlađe. Ne treba zanemariti ni to da je sterilitet gotovo podjednako zastupljen i kod muškaraca i kod žena, te da je uzrokovan brojnim faktorima.

Tekst priredila Maja Bunčić