Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktuelno: Novi pristup lečenju neplodnosti

Žene koje rano prolaze kroz menopauzu dobijaju novu nadu da postanu majke – novu medicinsku tehniku, nazvanu „uspavana jajašca“.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Profesori medicine iz SAD i Japana veruju da žene čija je menopauza počela u ranim četrdesetim godinama ne treba da gube nadu da će postati biološki roditelji. Oni su svoja najnovija otkrića opisali kao pravu revoluciju u borbi protiv nepolodnosti, ali su naglasili da je njihov metod do sada isproban na malom broju žena.

Naučnici s kalifornijskog Univerziteta "Stenford" i Univerziteta "Sejnt Marijana" u Kavasakiju lečili su pacijentkinje koje su patile od primarne ovarijalne insuficijencije. Ovaj vid ranog oblika menopauze utiče na samo jedan procenat žena koje su u reproduktivnom dobu života, a u takvim slučajevima izaziva prestanak rada jajnika pre četrdesete godine.

Studije su pokazale da neke od ovih žena imaju male i nedovoljno zrele jajne ćelije koje su "uspavane" u  njihovim jajnicima. Zbog toga je ovaj tim naučnika potražio način da ih "probudi" i podstakne ih na sazrevanje. Pronašli su dva načina za aktivaciju jajnih ćelija – upotrebu odgovarajućih lekova i operaciju jajnika.

Ovim metodama podrvgnulo se 27 pacijentkinja, a samo je u pet slučajeva došlo do rasta i sazrevanja jajnih ćelija do mere da su ona mogla proći kroz proces vantelesne oplodnje. Postupak nije dao rezultate u jednom slučaju, dok su dva procesa u toku. Ipak, jedna žena je trenutno trudna, dok je jedna već majka zdravog dečaka (a kroz menopauzu je prošla u 25. godini!).

Dr Kavamura, koji je bio deo tima istraživača, izveo je carski rez pri rađanju ove bebe.

"Nisam mogao da spavam noć pre zahvata, ali kada sam video zdravo dete – moja nervoza prerasla je u oduševljenje", otkrio je ovaj lekar. "Par novopečenih roditelja i ja smo se zagrlili u suzama."

Njegov kolega profesor Aron Hsueh dodao je da se nada da će ova metoda lečenja nepolodnosti pomoći i ženama koje su izgubile mogućnost da postanu majke tretmanom kom su podvrgnute radi lečenja raka.

Naravno, naučnici su naglasili da je neophodno još rada kako bi se utvrdilo da li je ova tehnika potpuno bezbedna.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica