Neki od uzročnika ženske neplodnosti su endometrioza, bakterija ešerihija koli ili infekcija hlamidijom.

Endometrioza

U pitanju je rast endometrijuma (unutrašnji sloj materice) van materične šupljine. To se ne dešava samo u materici, već i na drugim mestima u abdomenu (stomaku) - kao što su  jajovodi, jajnici i trbušna maramica karlice. Oko 10 odsto neplodnih parova je pogođeno endometriozom. Za žene sa tim problemom, mesečne šanse za ostajanje u drugom stanju se umanjuju od 12 do 36 odsto.

Najtačnija dijagnoza može da se postavi samo uz pomoć dijagnostičke laparoskopije, metode koja omogućava lekaru da direktno vidi matericu, jajovod i karličnu duplju. Dr Ivana Đurđević Starović kaže da simptomi koji su često povezani sa endometriozom podrazumevaju teške, bolne i duge menstruacije, rektalno krvarenje i predmenstrualno tačkasto krvarenje. Međutim, ponekad uopšte ne postoje simptomi, zbog činjenice da ne postoji korelacija između stepena bolesti i težine simptoma.

Ešerihija koli

To je vrsta bakterije široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Budući da normalno živi u crevima čoveka, ešerihija koli izaziva bolest samo uz određene preduslove - ako dospe iz creva u neke druge organe i tkiva. Ova bakterija je najčešći izazivač urinarne infekcije. Podložnije su joj žene, jer je njihova uretra (mokraćna cev) kraća nego kod muškaraca, pa je veća mogućnost za ulazak bakterije. Osim toga, bešika kod žena je mnogo bliža vagini i anusu, a prilikom polnog odnosa može da dođe do prenošenja bakterije iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, pogotovo ako se upražnjava analni seks.

U retkim slučajevima, muškarac može da ima ešerihiju u prostati i da je putem sperme prenese partnerki. Osnovna terapija je antibiotska, prema utvrđenom antibiogramu.

Ešerihija koli ne trpi kiselu sredinu, pa svaki dan u toku terapije treba uzimati vitamin C (1.000 mg), koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnom sredinom za ovu bakteriju. Za uspeh terapije je veoma važno da se unosi dovoljno tečnosti, minimum dva litra. Treba izbegavati mleko, mlečne proizvode, meso, šećer i tečnosti koje iritiraju bešiku (kofein, gazirana pića). Zbog otpornosti ešerihije na okolinu i lekove, i njene sposobnosti da mutira, doktori propisuju sve jače antibiotike. Nažalost, oni uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, pa zbog toga nastaje „izvanredna“ podloga za razvoj nove infekcije.

Hlamidija

Najčešća je polno prenosiva infekcija u Evropi. Javlja se češće kod žena nego kod muškaraca, a u 70 odsto slučajeva se ne ispoljavaju nikakvi simptomi. Bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) je glavni uzrok steriliteta, vanmaterične trudnoće i prevremenog porođaja. Pre uključivanja u postupak vantelesne oplodnje (VTO), jedna od prvih stvari koju će vam tražiti da uradite jeste testiranje kojim se utvrđuje da li ste zaraženi hlamidijom.

Evropske statistike pokazuju da je čak 10 odsto seksualno aktivnih ispod 25 godina zaraženo, a nelečena infekcija može da dovede do poremećaja funkcije polnih organa, steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i rizika za vanmateričnu trudnoću i prevremeni porođaj. Dr Đurđević Starović navodi da postoji nekoliko načina da se proveri da li je neko zaražen hlamidijom. Devojke i žene mogu putem brzih testova ili u laboratoriji da provere da li su inficirane. Muškarci mogu da provere u laboratoriji ili kod svog lekara. I brz i laboratorijski test se rade uzimanjem brisa. Ukoliko je rezultat pozitivan, i muškarac i žena bi trebalo da se leče.

Dr Ivana Đurđević Starović