KAKO GOJAZNOST OCA UTIČE NA GENETIKU DECE? Nova istraživanja ukazuju na ono od čega svi zaziru

Očeva prekomerna težina udvostručila je rizik od gojaznosti kod potomaka, posebno kada su majke bile mršave. Ovaj efekat je pojačan očevom gojaznošću i povezan je sa insulinskom rezistencijom.

Shutterstock

U pregledu objavljenom u časopisu Nature, straživačI su ispitali kako ishrana sa visokim sadržajem masti pre začeća utiče na spe**atozoide i ulogu ribonukleinske kiseline za prenos mitohondrija (mt-tRNA) u uticaju na zdravlje potomaka.

Pored Mendelovog nasleđa, očevi koriste alternativne puteve za međugeneracijski prenos informacija, uključujući kompleksan, dinamičan i ekološki osetljiv skup malih nekodirajućih RNK (sncRNA) u zrelim spe**atozoidima, koji utiču na razvoj embriona i fenotipove odraslih.

Proizvodnja spe**e uključuje spe**atogenezu i sazrevanje epididima, oba potencijalna prozora osetljivosti životne sredine.

Indeks telesne mase oca (BMI) i zdravlje potomaka

Gojaznostroditelja je značajan faktor rizika za ranu gojaznost kod dece. Analiza podataka iz Studije o životnom stilu za svakoga (LIFE) Child Studi otkrila je da je očevi BMI bio u nezavisnoj korelaciji sa indeksom telesne mase (BMI) potomaka.

 Reverzibilni mehanizam

U studiji koja je uključivala mlade finske volontere, utvrđeno je da su male nekodirajuće RNK - mt-sncRNA (ribonukleinska kiselina) pozitivno povezane sa indeksom telesne mase (BMI). Nalazi sugerišu da mt-sncRNA igraju važnu ulogu u odgovoru na metaboličke izazove kod ljudi.

Zreli spe**atozoidi mogu aktivno da prenose mt-tRNA, a ovi prenosi se poboljšavaju nakon ishrane bogate nezdravim mastima. Analiza je pokazala da su mt-tsRNA prvenstveno prisutne u spe**atozoidima, podržavajući njihovu ulogu kao dinamički molekularni signali koji reaguju na promene u okruženju.

Studija pokazuje da ishrana bogata nezdravim mastima ili genetska indukcija mitohondrijalne disfunkcije kod mužjaka miševa dovodi do poremećaja homeostaze glukoze u njihovom muškom potomstvu.

Ovo je povezano sa akumulacijom mt-tRNA u zrelim spe**atozoidima, koji se prenose u jajne ćelije pri oplodnji, što rezultira izmenjenom transkripcijom gena u ranim embrionima. Ovaj reverzibilni mehanizam sugeriše da metaboličko zdravlje oca može uticati na potomstvo putem mitohondrijalnih signala.

(Kurir/Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_