Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dominantne mame rađaju dečake

Najnovija istraživanja pokazuju da ambiciozne mame češće rađaju dečake.

Magazin Nature (Priroda) je objavio istraživanje iz životinjskog sveta, po kome dominantna srna češće ima muške potomke. Naučnici Oklend Univerziteta na Novom Zelandu su dokazali da jaje sisara može da ima različit nivo testosterona, a da se ona sa najvećim nivoom  najverovatnije razvijaju u muški embrion.
Testosteron kod žena se, pak, vezuje za dominantan karakter. Ovo otkriće dovodi u sumnju dugo postojeću teoriju da je pol bebe čista slučajnost.

Ženski testosteron i stres

Valeri Grant, profesor na pomenutom Univerzitetu, i autor studije, tvrdi da postoji više faktora koji utiču na određivanje pola bebe od Y muškog i ženskog X hromozoma pri oplodnji jajne ćelije. Istraživanje je obavila na junicama, pokazavši da nivo testosterona u jajnoj ćeliji može da utiče na predispoziciju da jajna ćelija prihvati X ili Y spermatozoid.
„Šta se po svoj prilici dešava je činjenica da su spoljni slojevi jajne ćelije  preprogramirani da prihvate X ili Y spermu“, izjavila je profesorka.

Njena teorija može da objasni rađanje većine dečaka u određenim periodima u istoriji, kao što su ratovi. S obzirom da se ženski testosteron povećava u stresnim situacijama, to je još jedna potvrda teorije.

Primeri koji potvrđuju teoriju

Evo i nekih primera iz sveta poznatih: Rejčel Elno, biznis ekspert, koja često gostuje na BBC-ju, inače mama četiri dečaka uzrasta šest meseci do deset godina je izjavila: „Svi tvrde da muškarci određuju pol deteta, ali ja sam pravi primer da to nije slučaj“.

Iako žene imaju svega desetinu hormona testosterona koju imaju muškarci, varijacije u ovoj količini mogu uticati na začeće dečaka ili devojčice

Još jedna žena sa dominantnim karakterom je i Viktorija Bekam, koja ima tri sina. Ako je pol deteta čista slučajnost, broj dečaka i devojčica bi se vremenom izjednačio. To, međutim, nije slučaj. Na svakih 105 dečaka se u proseku rodi 100 devojčica, a u određenim istorijskim periodima broj dečaka i u većem procentu nadmašuje broj devojčica.

Žena ipak utiče na pol deteta

Iako žene imaju svega desetinu hormona testosterona koju imaju muškarci, varijacije u ovoj količini mogu uticati na začeće dečaka ili devojčice. Čini se da, kao matica u pčelinjaku, žena ipak utiče na pol deteta.
Da bi testirali ovu teoriju, naučnici Univerziteta Oklend su izdvojili jajne ćelije iz 80 junica i merili nivo testosterona u tečnosti koja ih okružuje. Potom su izvršili oplođenje 34 jajne ćelije i uporedili rezultate pola embriona sa ranije izmerenim nivoom testosterona. Pokazalo se da je nivo testosterona u tečnosti koja je okruživala jajne ćelije iz kojih se razvio muški embrion bio čak dva puta veći. Istraživanje je objavljeno u časopisu koji se bavi eksperimentalnom zoologijom.

Kako dobiti dete željenog pola?

Neke dosadašnje dobro poznate teorije u vezi sa tim da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu su:

- Čista slučajnost
Polovina spermatozoida nose X, a druga polovina Y hromozom, tako da su šanse 50:50.

- Mačo muškarci češće dobijaju ćerke
Neka istraživanja su pokazala da muškarci koji se bave "mačo profesijama" kao što su vojska i policija češće dobijaju ćerke.

- Naučnici češće dobijaju sinove
U Londonu je objavljena studija koja pokazuje da naučnici, istraživači, inženjeri, i drugi "sistematični" mozgovi imaju veću šansu da dobiju sina.

- Ishrana
Neka istraživanja pokazuju da je kod žena koje konzumiraju hranu bogatu kalcijumom kao što je sir ili riba veća verovatnoća da dobiju devojčicu, dok žene koje unose više slane hrane i crvenog mesa obično rađaju dečake.

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica