Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je za bebu: Otkrijte kolike su šanse da zatrudnite u svakoj fazi ciklusa

Šanse da zatrudnite menjaju se u odnosu na to u kojoj ste fazi ciklusa. Predstavljamo vam vodič koji će vam olakšati put ka začeću.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako biste “pogodili” pravi momenat za začeće deteta morate da ciljate na određene faze i delove menstrualnog ciklusa. Evo par saveta kako možete povećati šanse za začeće tokom celog meseca.

Faza 1: Menstruacija

U suštini, menstruacija je mesečno odbacivanje endometrijuma, unutrašnje membrane materice. Kod većine žena ona traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana, nivoi profesterona i estrogena su na vrhuncu i rade na ponovnom građenju endrometijuma. 

Oko četvrtog dana, folikuli polako sazrevaju. To znači da jajnici počinju da pripremaju jaja. Osim ako niste jedna od žena sa preuranjenom ovulacijom (one se obično dešavaju 14 dana pre početka menstruacije), male su šanse da će sperma zapravo imati spremna jaja koja može da oplodi tokom ove faze ciklusa.

Šanse za začeće: Skoro nula. Nie štetno imati odnose tada, ali neke žene menstruaciju vide kao dobro vreme da naprave pauzu od stalnih pokušaja da se zatrudni. 

Povezane vesti

Faza 2: Pred ovulaciju

“Preporučujem česte odnose - dva do tri puta nedeljno, ali i svaki drug dan ako možete - kratko nakon što menstruacija prođe,” savetuje doktorka i specijalista za neplodnost Keli Pedžidas. A evo i zašto: Oko sedmog dana ciklusa primetićete vaginalni sekret koji deluje elastično. U roku od nekoliko dana, postaće beli i kremast, a to je znak da se plodnost vraća. Ne mora da znači da je jaje već ispušteno, ali je dobar indikator da je vreme ovulacije i da je vaša cervikalna sluz “prijateljsko” okruženje za spermu.

Zapamtite, sperma može biti živa i do pet dana nakon što ostane “zarobljena” u plodnoj cervikalnoj sluzi, tako da vam ide u korist što češći seks tokom ovog perioda. 

Šanse za začeće: Dobre. Tehnički jaje još nije ispušteno tokom ove faze, ali bi trebalo da češće da imate odnose jer postoji mogućnost da će ovulacija početi pre nego što ste planirali. 

Povezane vesti

Faza 3: Ovulacija

Dobrodošli u najbolje vreme za začeće! Nije bitno koliko vam traje menstruacija, ovulacija obično počinje 14 dana pre sledeće menstruacije. Kada se to desi, temperatura tela se digne za oko pola stepena. Ali ne zaboravite da se ovo dešava kada već ovulacija počne, što može biti kasno. Zbog toga su ovulacijski kompleti toliko praktični, kada vidite da je pozitivan, potrudite se da imate odnose u narednih 24-36 sati.

Još jedan pokazatelj plodnosti je promena konzistencije cervikalne sluzi. Sekret se pojačava i počinje da liči na belance, te tako pokazuje da je vreme za pravljenje bebe. Testirajte sekret tako što ćete ubaciti kažiprst i palac u vaginu da uzmete uzorak, a zatim taj uzorak “tapkati” prstima. Ako je tanak i lako se širi između prstiju, vreme je.

Šanse za začeće: Visoke, ako budete imali odnose u narednih 36 sati. Sva jaja koja se ispuste ne žive duže od 12 sati. Zapravo, najbolje bi bilo kada bi “plivači” doošli do njega tokom prvih 6 sati. 

Povezane vesti

Faza 4: Posle ovulacije

Ovo je takođe poznato kao leutalna faza, to je finalni deo ciklusa koji traje minimum 12, a maksimum 16 dana. Nivo progesterona raste, i signalizira jajnicima da ne moraju da ispuštaju nova jajašca ovog meseca. Cervikalna sluz će se osušiti i kreirati “poklopac” koji neće dozvoliti spermi da uće u matericu.

Potrebno je oko šest dana da oplođeno jaje dođe do materice. Ako se jedan smesti u endrometrium, primetićete porast hCG hormona, koji mere kućni testovi za trudnoću u roku od nedelju dana.

Šanse za začeće: Slabe. Jednom kada je jaje pušteno, ne postoji mnogo stvari koje možete uraditi do sledećeg meseca. Ali seks svakako ne može da vam škodi. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica