Kada su se pojavile dve crtice na testu, našoj sreći nije bilo kraja! Cela ova treća trudnoća je prošla u najboljem redu, sa dozom opreznosti od strane lekara, jer sam imala operaciju vena u trećoj nedelji u totalnoj anesteziji, a nisam ni znala da sam trudna. Na savet doktorke sam uradila prenatalni test i od tada sam spavala mirnije.

Pošto je termin prošao, a moja vena proradila, dogovorili smo se u bolnici da indukujemo porođaj gelom (i prethodne dve trudnoće su završene indukcijom, prirodno), pa ako ne ide da se uradi spinal. Samo osoblje bolnice u Ravensburgu me je ostavilo bez komentara. Kada sam prošla prijem, doktorka je aplikovala gel i onda sam bila prepuštena babici. Ovde se carski rez radi samo ako za to postoji razlog, dok se na prirodnom porođaju insistira i babica olaksava svaki deo. Sama soba za porođaj je opremljena svim elementima kako bi trudnici bilo prijatno. Ja sam se odlučila za skroz prirodan porođaj, kakav sam imala i prethodna dva puta u Srbiji.

Babica mi je ponudila toplu kupku, ja sam je odbila, zatim homaopatske lekove, epiduralnu anesteziju, akupunkturu i masažu. Pristala sam na masažu leđa sedeći na ogromnoj lopti za fitnes. Zbog trenutne situacije sa koronom, tata može da prisustvuje porođaju od momenta jačih kontrakcija, na dva do tri minuta. Sve se relativno brzo završilo. Posle pucanja vodenjaka (u 16h), tata je stigao oko 16:30h i non stop bio sa mnom. Pružio mi je maksimalnu podršku, bodrio. S obzirom na to da sam ja tek godinu dana u Nemačkoj, neke termine što se medicine tiče ne razumem. Bebac je stigao brzo i lako u 17:03h, dobio najbolje ocene. Odmah su ga stavili na moje grudi, a tata je ponosno presekao pupčanu vrpcu. Ovde se novorođene bebe ne kupaju prvih dana, već se čeka da se prirodno očiste. Dozvolili su nam da tata ostane jos neka 3h sve dok nisam prvi put ustala.

Soba gde sam bila smeštena ima dva kreveta, ali zbog trenutne situacije je samo po jedna porodilja u svakoj. Higijena je na zavidnom nivou, kupatilo i toalet isto. Sestre na odeljenju gde su majke sa bebama na raspolaganju su 24h. Hrana je posebna priča, postoji jelovnik i četiri tipa ishrane na istom (sa mesom, bez mesa, za dijabeticare i bezglutenska hrana).


Obrok u porodilištu u Nemačkoj. Foto: Privatna arhiva

Od momenta kada sam primljena na odeljenje pa do otpusta imala sma sve neophodne sitnice od strane bolnice i grada Ravensburga na raspolaganju. Za mamu i bebu su obezbeđene sve higijenske potrepštine (jednokratne gaćice, ulošci, maramice, dezinfekciona sredstva, pelene, kremice i komplet za ličnu higijenu) kao i spavaćica, papuče i za bebu benkice, bodići i štramplice. Do dana otpusta se nose i koriste samo bolničke stvari.


Kupatilo u porodilištu u Nemačkoj. Foto: Privatna arhiva

Jedino je tata mogao svakodnevno od 14h do 16h da bude u poseti, da je drugačije stanje mogao bi svako da udje.

Kada smo kretali kući dobili smo na poklon ranac pun raznih stvarčica koje su bebi neophodne u prvim nedeljama života. Bebe se ovde ne vakcinišu u porodilištu, već se o tome odlučuje na prvom pregledu kod pedijatra. Insistira se iskljucivo na prirodnom porodu i na sisanju. Pre otpusta sam imala i jedan čas vežbi sa fizijatrom, kako bih se što pre vratila u predtrudničko stanje. I naravno, ako budem želela, posle šest nedelja zajedno sa bebom mogu da idem i na gimnastiku za porodilje koja je plaćena od strane zdravstvenog osiguranja.

Za mene je ovo bilo jedno divno, bez trauma iskustvo i punog srca sam otisla kući.

Mama Snežana

Pročitajte i...

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.