Genetika je vrlo kompleksna stvar, i svima je poznato da neke stvari deca nasleđuju od majke, a neke od oca.

U daljem tekstu saznajte šta to mališani nasleđuju od majke u najvećem broju slučajeva.

1. Inteligencija

Mnogo su veće šanse da dete nasledi inteligenciju od majke nego od oca.

Jedno istraživanje sprovedeno u Glazgovu u kojem je učestvovalo 12.000 mladih ljudi od 14 od 22 godine, pokazalo je da je većina učesnika istraživanja imala isti ili za najviše 15 bodova veći ili manji koeficijent u odnosu na koeficijent inteligencije svoje majke.

2. Mladolikost

Deca čije mame izgledaju mladoliko pravi su srećnici jer se ova osobina nasleđuje!

Naučnici sa nemačkog Instituta za biologiju starenja "Maks Plank" dokazali su da se DNK iz mitohondrija koji delimično kontroliše i način na koji starimo, nasleđujemo od majki.

3. Navike u spavanju

I probleme sa spavanjem deca mogu da naslede od majki, barem je tako pokazalo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Sleep medicine 2017. godine.

Naime, utvrđeno je da majke često prenose na decu svoje navike u spavanju, tako da deca majki koje imaju nesanicu uglavnom spavaju manje od drugih mališana. S druge strane, nije uočeno nasleđivanje ovih navika od očeva.

4. Menopauza

Velike su šanse da ćerka uđe u menopauzu otprilike u isto doba kada i majka. Istraživanje koje je 2011. godine sprovedeno na Britanskom institutu za proučavanje raka, u kojem je učestvovalo više od 2.000 žena, pokazalo je da preuranjena ili zakasnela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45. ili nakon 55. godine može da bude nasledna.

Štaviše, kod žena čije su majke imale preuranjenu ili zakasnelu menopauzu je šansa da se i njima to dogodi šest puta veća.

BONUS VIDEO:

Džesika Bil o savršenim roditeljima TikTok/jessbiel

(Yumama/N. Z.)