Danas deca odrastaju potpuno drugačije od načina na koji su odrastali njihovi roditelji, a da ne govorimo već o bakama, dekama, i starijim generacijama. Razliku među generacijama najbolje odslikava komična ispovest jedne mame objavljena na portalu kaluga-poisk.ru, a u kojoj su glavne akterke šestogodišnja devojčica Lera i njena prabaka.

Naime, devojčica je otišla u posetu kod mamine bake, svoje prabake koja ima 85 godina. Roditelji su joj dali uputstva o ponašanju, napominjući da je žena stara, da joj mogu smetati glasni zvuci i slično, zbog čega je devojčica ponela i slušalice, kako bi mogla nesmetano da gleda crtaće na telefonu.

"Iz nekog razloga, moja ćerka najviše voli da komunicira sa virtuelnim asistentom na telefonu, Alis. Ona uvek pita, Alis odgovara, ponekad potpuno pogrešno, što moju ćerku zasmejava", napisala je ova mama u ispovesti.

Roditelji su odvezli dete kod prabake, popili sa njima čak i otišli, a baka je već sledećeg dana zvala devojčicinu mamu i ispitivala da li je dete bolesno, jesu li primetili nešto čudno kod nje.

"Ova pitanja su me zabrinula, ali baka me je umirivala da to pita samo zato što devojčica ne ostaje često sa njom, pa eto, pita svašta jer je ne poznaje dovoljno. Njena ubeđivanja me nisu umirila, ali nisam mogla u tom trenutku da izađem s posla", kaže mama.

Lera je mami rekla da je sve u redu kod prabake, osim što joj je bilo čudno to što ju je ujutro prskala nekom vodom. "Odmah sam znala da je to bila sveta vodica, moja baka je veoma religiozna", dodaje žena.

Uveče kada su došli po svoju ćerku, prabaka je odvela svoju unuku u stranu kako bi je upitala da li je devojčica krštena i naglasila da treba da je vode u crkvu.

Ispostavilo se da se baka uplašila za devojčicu, a razlog je, kao što možete da pretpostavite – telefon.

Naime, devojčica je iskoristila priliku što joj prabaka uveče nije uzela telefon, tako da je legla u krevet i stavila slušalice, kako bi razgovarala sa virtuelnom pomoćnicom Alis. Šestogodišnja devojčica nije razmišljala o tome da baka možda ne čuje Alis, ali čuje ono što ona govori.

I zamislite situaciju kada je prabaka, u drugoj sobi, u dva ujutru, čula devojčicin glas kako sa nekim priča, a sa druge strane nema odgovora? A kada je ušla u sobu da je obiđe, devojčica se pravila da spava. I narednog dana je malena Lera "pričala sa nekom Alis", zbog čega je prabaka već bila u panici.

"Htela sam da se smejem, ali nisam želela da uvredim prabaku, pa sam joj najozbljinije moguće objasnila ko je Alis, sa kim je moja ćerka pričala i čak sam joj pokazala na telefonu kako to sve izgleda", ispričala je žena, dodajući da je to baku umirilo, ali da joj je savetovala da ćerku svakako vodi u crkvu.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)