Zvuči neverovatno, ali postoje na desetine opisanih i definisanih roditeljskih fobija koje se javljaju tokom raznih fazaporodičnog života. Pažljivo pročitajte pitanja, opredelite se za neki od odgovora, zapišite ih na listu papira sa strane, a ispod se nalaze odgovori.

1. Svako ko se ikada noću šunjao kroz dečju sobu poznaje mikrofobiju.
A) Mikrofobija je strah od dece koja se kriju u sobi i koja bi vas mogla "zaskočiti"
B) Strah od sitnih predmeta
C) Strah od plišanih igračaka

2. Vestifobija pogađa decu, obično ujutro, kada žurimo da stignemo u vrtić na vreme.
A) Strah od oblačenja
B) Strah od ranog ustajanja
C) Strah od otvaranja vrata

3. Mnogi roditelji pate od onomatofobije, tokom odmora, dok se opuštaju u fotelji.
A) Strah da vas ne proglase lenjivcem
B) Strah od slobodnog vremena
C) Strah od određenih reči ili imena

4. Ovo je možda kliše, ali gamofobija i danas pogađa mnoge muškarce.
A) Strah od ženidbe
B) Strah da ne oćelave
C) Strah od tašte

5. Mnogi roditelji sa starijom decom pate od efebifobije.
A) Strah od seksualnog opredeljenja
B) Strah od tinejdžera
C) Strah od dosade

6. Koprofobija je krajnje nepraktična za novopečene roditelje i u najčešćim slučajevima se prevazilazi zahvaljujući iskustvu.
A) Strah od izmeta
B) Strah od majčinog mleka
C) Strah od dečjeg smeha

7. Čini se da je klinofobija strah od kojeg često pate deca. Može se javiti u bilo kom uzrastu i biti praćen snažnim emocionalnim izlivima.
A) Strah od kupanja
B) Strah od odlaska u krevet
B) Strah od sandala

8. Majke u prvoj godini nakon porođaja često su pogođene bromidrosifobijom i to ponekad s pravom.
A) Strah od dojenja
B) Strah od mirisa tela
C) Strah od porođaja noću

9. Roditelji treba brzo da prevaziđu svoju ataksofobiju, inače život može biti veoma težak dok se deca ne isele.
A) Strah od nereda
B) Strah od nepoznatog
C) Strah od protivrečenja

10. Roditelji male dece ponekad umeju da osete izolofobiju.
A) Strah od tišine
B) Strah od čistoće
C) Strah da samoće

Tačni odgovori:

1/B
Mikrofobija je strah od sitnih predmeta. Svako ko je ikada stao bos na Lego kocku ili automobilčić zna zašto ga igračke na podu plaše.

2/A Vestifobija je strah od oblačenja koja često obuzima decu pa ona počinju da vrište dok ih oblačimo. Ponekad se odnosi samo na određene odevne predmete.

3/C Onomatofobija je strah od određenih reči ili imena. Ova fobija se obično javlja kada roditelji sednu da malo odahnu ili uveče kada žele da budu intimni sa svojim partnerom na sofi nakon što su stavili decu u krevet.

4/A Gamofobija je strah od braka. Srećom, danas možete živeti srećno zajedno kao porodica, čak iako nemate venčani list.

5/B Efebifobija je strah za tinejdžera i posebno je opravdan u ranim jutarnjim časovima, posle škole i kada padne mrak – dakle sve dok je dete u pubertetu i njegovo raspoloženje se menja brzo, ovaj strah je prisutan.

6/A Koprofobija je strah od izmeta. Mnogi odrasli se gade izmeta, posebno drugih osoba. Kao novopečeni roditelji, podvrgnuti smo ekstremnoj "kontakt" terapiji koja može trajati godinama. U većini slučajeva, tolerancija na izmet (sopstvene dece) se srazmerno povećava.

7/B Klinofobija je strah od odlaska u krevet i manifestuje se samo uveče ili pre spavanja. Izvan ovog vremena, deca retko imaju problem da odi u krevetu. Kod tinejdžera klinofobija se javlja samo uveče, ujutru se često pretvara u suprotno.

8/B Bromidrosifobija (bromidrofobija) je strah od mirisa tela i legitimna je fobija novopečenih mama, posebno u prvih nekoliko meseci nakon porođaja. Dinamika obaveza oko bebe je takva da mame često ne stižu da se istuširaju, hormoni još "luduju", sve je novo...

9/A Roditelji treba brzo da prevaziđu svoju ataksofobiju, inače život može biti veoma težak dok se deca ne isele.

10/C Izolofobija je strah od samoće, kada se roditelji odjednom nađu sam, u tišini, kada nema mališana da ih noću nogicama udara u leđa ili utrčava u toalet.

BONUS VIDEO: 

KAKO DA ZNATE DA LI JE ANKSIOZNOST ILI DEPRESIJA: Ovakva promena ponašanja UKAZUJE na PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija