Bebe se rađaju sa dva straha, od glasnih zukova i pada, koji posle nekoliko meseci prolaze. Zato se smatra da se većina strahova kod dece javalja kasnije posebno oko druge godine. Iako roditelji ne mogu da utiču na na njihovu pojavu, jer su oni sastavni deo razvoja, dr Karol Kuper i dr Paula M. Elbirt ističu da se mogu umanjiti.

Prema njihovim rečima nikada nemojte da se smejete detetu ako kaže od čega se plaši, pa makar to bilo bezazleno. Najbolje je da mu u tom trenutku pružite podršku i pokušate da ga smirite kroz priču. Ako dete shvati da niste zabrinuti i ako ga ohrabrite, lakše će da prevaziđe strah.

Budite spremni, prema rečima lekara ovi strahovi su najčešći kod dece do dve godine:

  • Mrak - stavite noćnu lampu u detetovu sobu ili ostavite otvorena vrata i upalite svetlo u hodniku.
  • Gromovi i munje - držite ga uz sebe i objasnite odakle dolazi jaka buka. Čitajte priču u kojoj dete uživa.
  • Čudovišta pod krevetom - zagrlite se i čitajte knjige o strašnim bićima, šale o "čudovištima" pomoći će detetu da shvati da oni ne postoje.
  • Odvajanje od mame i tate - separaciska anksioznost je posebna vrsta straha koje dete treba postepeno da prevaziđe. Najvažnije je da ga naučite da kada negde idete da ćete se vratiti. Nikako ne izlazite bez pozdrava, bez obzira što dete plače i traži vas.
  • Bube i psi - neka dete vidi kako mazite psa ili sa oduševljenjem pričajte o pauku koga ste pronašli na zidu. Zbog vaših reakcija dete će brzo da stekne hrabrost.
strah-pas.jpg
Shutterstock Dete se plaši psa

I zapamtite mališani najviše uče od vas, ako vi pokažete strah ili burno reagujete i oni će, ako budete smireni i objasnite im da nema razloga da se plaše, jako brzo će postiti hrabri.

(Yumama)