Iskreno odgovorite na pitanja ovog testa i saznajte dokle je vaše dete stiglo u mentalnom i fizičkom razvoju i da li je u pubertetu!

Koliko godina ima vaše dete?
A) Između 8 i 9
B) Između 10 i 12
C) Između 13 i 14

Šta najbolje opisuje vaše dete?
A) Još uvek voli da sanjari i da se igra
B) Obraća više pažnje na odevanje nego ranije
C) Čini mi se da mu smeta moje prisustvo u njegovoj sobi

Da li vaše dete pokazuje interesovanje za suprotni pol?
A) Ne, misli da su sve devojčice/dečaci bezveze
B) Ne znam, ali primećujem da se doteruje
C) Da, imala/imao je već prvog dečka/devojku

Kakav je vaš odnos sa detetom?
A) Uglavnom dobar, zasnovan na poverenju
B) Postao je malo zategnut, pre je bilo lakše
C) Nažalost konflikti su svakodnevica

Vozite svoje dete u školu, kao svako jutro. Zastajete ispred igrališta da se pozdravite. Nekoliko drugara iz razreda stoji ispred školske kapije i razgovara. Pre nego što vaše dete izađe, poljubite ga za rastanak i razbarušite mu kosu. Šta se dešava?
A) Apsolutno ništa, kao i ranije
B) To je bilo nekada. Otkad mi je rekao da to više ne radim jer ga je sramota, radije izbegavam
C) Reći će mu "mamin sinčić". Ne, nikako!

Ujutro žurite na posao, ali ste zaboravili sat u kupatilu. Vaša ćerka/sin se tuširaju. Kucaš na vrata. Kakva je reakcija?
A) Nije problem, ušunjam se na brzinu i uzmem sat.
B) Ako već moram, vraćam se, ne gledam ga i uzumam sat.
C) Nema šanse, vrata su zaključana i po sat mogu tek kada on izađe.

Kako izgleda soba vašeg deteta?
A) Plišane životinje su na krevetu.
B) Pomalo neuredno, a plava i ružičasta još preovlađuju.
C) Ne znam, to je zabranjena zona.

Najviše odgovora pod A
Vaše dete je verovatno još uvek daleko od puberteta, ali se promena već nazire. Mnoga deca mogu razviti prve fizičke znake u ranom uzrastu, na primer kroz blage promene na koži ili miris znoja posle sporta. Prve promene se mogu desiti na psihičkom nivou, što je primetno kroz pojačan osećaj stida, kroz određeno distanciranje od roditelja ili kroz promene raspoloženja. To što vaše dete ima loš dan, još uvek ne znači da je u pubertetu!

Najviše odgovora pod B
Vaše dete već pokazuje jasne znake početka puberteta. Spolja, to postaje primetno kroz nagli i ubrzani fizički rast, prvu menstruaciju i rast malja na telu, unutra počinje proizvodnja polnih hormona, estrogena kod devojčica i testosterona kod dečaka. Primećujete da se vaše dete povuklo u sebe i ima tajne koje krije od vas. Ekstremni izlivi besa, stidljivost i povećana spremnost za koflikt su takođe potpuno normalni tokom ovog perioda. Pokušajte da ostanete tolerantni i pokažite razumevanje za nove potrebe vašeg deteta. Poštujte njegovu privatnost, vršnjaci od sada preuzimaju ulogu poverenika i savetnika. Vaše dete se bori sa promenama u svom telu i psihi i trenutno je posebno osetljivo. Ipak, sporazume i pravila treba poštovati, uz to fleksibilnost je neophodna. Dajte mu slobodu i stavite do znanja da ste tu za svoje dete. Vaše dete će vam poverenjem uzvratiti na razumevanju u ranoj fazi puberteta.

Najviše odgovora pod C
Pubertet je definitivno udario, vaše dete je usred pronalaženja svog identiteta i prolazi kroz fizički preokret. Fizičke proporcije su nedosledne zbog naglog rasta, bubuljice i nečistoće na koži su uzrokovane povećanom proizvodnjom sebuma, dečaci u tom periodu imaju prvu ejakulaciju. Ovo vreme fizičke i mentalne neravnoteže nije teško samo za adolescente, ova faza je često bolna i za roditelje. Po svemu sudeći, vaspitanje i sve vrednosti koje su do sada prenete biće izbačene od potomstva. Ipak, ovo je važno za vaše dete, tako da ono testira svoju nezavisnost i iznutra se priprema za kasnije odvajanje od roditeljskog doma. Pubertet je vreme unutrašnjeg sukoba za adolescente, u rasponu od sumnje u sebe do problema sa identitetom i ekstremne nesigurnosti do velikih problema sa samopoštovanjem. Dečaci i devojčice otkrivaju svoju seksualnost i eksperimentišu sa uzorima, odrasli to često smatraju preteranim: stidljivi dečaci postaju buntovni mačosi, stidljive devojke postaju male dive. Preterano se vrednuje spoljašnji izgled, provokacije svih vrsta svakodnevne. Ne dozvolite da vas ovo izbaci iz takte i uvek zapamtite: Veze odnosa roditelj-dete su bile uspostavljene pre puberteta, isto važi i za osnove vaspitanja i usađene vrednosti. Pubertet je težak za balansiranje, i to ne samo za vašu decu.

BONUS VIDEO: 

Ljilja Stjepanović u Sceniranju otkrila da je bila odličan đak do puberteta Kurir televizija

Izvor: Yumama