S više od 2000 godina dugom istorijom, ne čudi da je karanfil cvet koji ima bogatu simboliku, a koja pre svega zavisi od njegove boje.

Šta simbolišu boje?

Uz crvenu ružu, crveni karanfil simbol je radničkog pokreta, a osim kao poklon za Dan žena, redovan je prizor na demonstracijama u sklopu Međunarodnog praznika rada. Predstavlja simbol radničkog pokreta koji svojim koleginicama povodom 8. marta poklanjaju kao mali znak pažnje.

Inače, svetlocrveni karanfili simbolišu divljenje, a tamni duboku ljubav i naklonost.


Foto: Shutterstock 608151371

Ljubav i sreću simbolišu beli karanfili, dok ljubičasti znače hirovitost. U Francuskoj je ljubičasti karanfil tradicionalni pogrebni cvet koji se daje kao izraz žalosti povodom smrti voljene osobe.

Prema hršćanskoj legendi, karanfil se na Zemlji prvi put pojavio kada je Isus nosio krst. Dok je Devica Marija prolivala suze zbog njegove muke, iza nje su se pojavili karanfili, a ružičasti je postao simbol nesebične majčine ljubavi.

Karanfil je i cvet osoba rođenih u januaru, a formalni naziv biljke, dianthus, grčkog porekla i označava 'nebeski cvet'.

Dan majki

Veza između karanfila i Dana majki nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Ana Jarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala karanfil kao njegov simbol, jer je to bio omiljeni cvet njene majke. Izabrala je cvet bele boje koji predstavlja čistoću majčine ljubavi.

Nega karanfila

Inače, karanfil je biljka za koju se pretpostavlja da je poreklom s mediteranskog područja, a njegova zeljasta stabljika raste i do 80 centimetara. Karanfili traže prozračno tlo, koje je neutralno, malo kiselo i sa puno sunca.

Originalna boja cveta je svetloružičasta, ali razvijene su i druge sorte, kao što su crvena, bela, žuta i zelena.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)