Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMESTO MAJKA, ženu će zvati RAĐAJUĆI RODITELJ: Uvođenje rodno neutralnih termina u Britaniji

Oca neće nazivati ovako, već drugim biološkim roditeljem. Šta vi mislite o uvođenju ovih termina?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U bolnici u britanskom Brajtonu, osoblje u porodilištu je dobilo uputstva kako bi trebalo koristiti više rodno neutralne termine, na primer, odeljenje majčinske nege sada će se zvati odeljenje perinatalne nege, a u zavisnosti od okolnosti, koristiće se i fraze poput "roditelj, drugi biolološki roditelj", umesto otac i "rađajući roditelj" umesto majka.

Povezane vesti

Povezane vesti

U dokumentu se ističe kako osoblje ne bi trebalo da prestane da koristi termine poput "žena" ili ostale reči vezane za majčinstvo, nego bi trebalo da obrati pažnju na to da dodaju reči poput "osobe" i ostale inkluzivnije reči i zamenice.

Obraćanje pacijentima u skladu s njihovim identitetom

"Rodni identitet može biti izvor diskriminacije i nejednakosti u zdravstvenoj nezi. Svesno koristimo reči 'žena' i 'osoba' zajedno kako bi pokazali da smo posvećeni borbi protiv nejednakosti za sve one koji koriste naše usluge. Kao zdravstveni radnici u porodilištu, usmereni smo prema tome da povećamo pristup našim uslugama i poboljšamo ishode za sve marginalizovane grupe. Žene su često 'zakinute' u zdravstvu, kao i trans osobe i one koje se opredeljuju binarno. Takođe, svesni smo da je u našem opšteprihvaćenom narativu i javnom diskursu prisutan biološki esencijalizam i transfobija, pa nastojimo da zaštitimo naše trans i ne-binarne klijente i radnike od dodatnog opterećenja zbog promene terminologije, shvatajući koliko to može imati velik uticaj na psihološku i emotivnu dobrobit. Priznavanje kulturološkog konteksta u kojem se naša usluga odvija je ključna kako bi životi trans i ne-binarnih osoba bili sigurniji", navodi se u uputstvima porodilišta.

Izjavu su dodatno objasnili na Tviteru, gde ističu kako se nipošto ne zabranjuju termini majka, majčinstvo ili otac, nego kako će osoblje dobiti uputstvo da "koriste jezik koji odražava identitet pacijenta".

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica