Mašina za pranje sudova jedan je od omiljenih kućnih aparata, jer nas je konačno oslobodio stajanja nad sudoperom, ruku umočenih u vodu punu sapunice.

Da li ste znali da stvari koje u nju stavljate ili način na koji je koristite mogu skratiti njen rok trajanja? Izbegnite ove greške i odložite skupe popravke - majstori kažu da ovo nikada ne bi trebalo raditi!

1. Stavljate noževe bilo gde

Oštrim predmetima mesto je u odvojenom delu za escajg, a ako nož samo položite na jednu od pregrada, rizikujete da on vremenom ošteti sloj plastike koji se na njima nalazi. Ako ovo često radite, sloj plastike će se odvojiti i metal koji se nalazi ispod biće izložen vlazi zbog čega će početi da rđa.

2. Perete premalo posuđa

Samo ubacite nekoliko tanjira jer vas mrzi da ih perete? Ovo skraćuje životni vek mašine zbog činjenice da ona ipak ima ograničen broj upotreba. Svaki put kada koristite mašinu, napunite je do fabrički preporučenog maksimuma.

3. Perete previše posuđa

Vratimo se na fabrički preporučeni maksimum - svaka mašina dolazi uz uputstvo vezano za količinu posuđa. Ako "natrpate" previše, mašina će se pregrejati. Mnoge mašine imaju komponente koje služe da im olakšaju rad u ovakvim uslovima, ali i one imaju rok trajanja. Ako često punite mašinu preko predviđene mere, rizikujete da se brže pokvari.

4. Koristite odloženi program

Svi se slažemo da je zgodan, ako želite da odete na spavanje a da mašina tokom noći obavi svoj posao, i ujutru samo izvadite čisto, blistavo posuđe iz nje. Ali ovaj program ne bi trebalo koristiti često jer je, sa mehaničke strane, veće opterećenje za uređaj.

5. Ne čistite rešetku

Mala rešetka na dnu koja služi da "zarobi" komadiće hrane mora se čistiti redovno. U zavisnosti od toga koliko često koristite mašinu, uradite to barem jednom nedeljno. Ako to ne uradite, u mašini se može razviti i buđ.

6. Puštate decu da diraju vrata

Otvorena vrata mašine praktično su "poziv" klincima da sednu ili isprobaju da li mogu da ih gurnu još ka podu. Ovo pre svega nije bezbedno, a može da pokvari sistem otvaranja i zatvaranja.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)